De metro in een jazzjasje voor International Jazz Day

Op 29 en 30 april kruipt de metro in een jazzjasje ter ere van International Jazz Day: je zal het hele weekend lang jazz kunnen beluisteren op ons net.

In 2011 riep de UNESCO 30 april uit tot Internationale Dag van de Jazz. Op die manier wordt jazz in de verf gezet, en dan vooral de rol van deze muziek om mensen van over de hele wereld te verbinden, hen te laten samenleven en de dialoog tussen verschillende culturen te openen. Thema’s als diversiteit, mensenrechten en menselijke waardigheid komen dan ook vaak terug in het genre. Dit weekend neemt Brussel deel aan de zesde editie van deze internationale dag. Er zullen dit weekend een heleboel concerten, evenementen en optredens plaatsvinden, en in de metrostations zal de MIVB jazz laten horen.

Jazz in Brussel

Jazz heeft altijd deel uitgemaakt van het Belgisch patrimonium: veel jazzmuzikanten en -componisten zijn geboren of getogen in België. Onder hen ook de Brusselse ket Toots Thielemans. Hij speelde meerdere instrumenten en kon mensen in de ziel raken met zijn muziek. Deze grote artiest werd geboren in de Marollen, en op 29 april zou hij 95 jaar geworden zijn. Toots Thielemans nam ook deel aan de inhuldiging van de metro in 1976, waarvoor hij zelf een nummer had geschreven.

Dit weekend zal er verspreid over de hele stad muziek te horen zijn van een nieuwe generatie jazzmuzikanten. Twee grote groepen muzikanten zullen aan het Beursplein spelen en ook in de Flagey-wijk worden allerlei jazzconcerten georganiseerd in open lucht, met o.a. een concert van Maak Quintet.

Je gaat dus een jazzy weekend tegemoet, ook in de metro! Je kan onze playlist natuurlijk ook live beluisteren via “Wunderground“. Hieronder al enkele pareltjes: