Zomerwerven 2017: Brugmann-Alsemberg

In onze vorige blogposts gaven we jullie meer informatie over de werven Buyl en Simonis. Deze week leggen we jullie de laatste zomerwerf van 2017 uit: Brugmann-Alsemberg. Deze werf kadert in de grondige herinrichting van de Brugmannlaan en de Alsembergsesteenweg. De wijk zal er achteraf fraaier uitzien: er komt meer aandacht voor openbare ruimte. De MIVB en het Gewest werken samen om de tramsporen te vervangen, nieuwe wissels te plaatsen en de rijvakken en voetpaden te herleggen. Ook ondergronds wordt grondig gerenoveerd: riolering, elektriciteit, etc. 

De werken op het kruispunt Brugmann-Alsemberg, in Ukkel, starten op 3 juli en zullen afgewerkt zijn op 1 september. In deze tijdspanne zullen de tramsporen op het kruispunt vervangen worden. Hierdoor zal de Alsembergsesteenweg afgesloten zijn voor alle verkeer (ook voor plaatselijk verkeer!). De voetpaden blijven wel toegankelijk. Het Brussels Gewest zal nadien de parkeerplaatsen en de voetpaden heraanleggen.

Aard van de werken

Tot op vandaag was het niet mogelijk om tramlijn 51 om te leiden bij hinder, bijvoorbeeld voor een lokale rommelmarkt. Het stukje Hoogte Honderd – Van Haelen was geïsoleerd van de rest van het netwerk. Wij zien deze werken dan ook als de ideale gelegeheid om een nieuwe wissel toe te voegen tussen de Brugmanlaan en de Alsembergesteenweg. Deze verbinding heeft dus veel voordelen!

Zoals bij alle renovatiewerken is ook hier de plaatsing van antitrillingsmatten voorzien. Zo verbeteren we het dagelijkse leven van de buurtbewoners, die minder last zullen hebben van de trillingen van de trams.

Pendelbussen en aansluitingen

Zoals voor elke werf zijn hier ook pendelbussen en alternatieven voorzien. We verwijzen je graag door naar onze website voor alle praktische informatie.

Langere reistijd en alternatieven

Je reistijd zal tijdens de werken langer zijn dan normaal. Hoe komt dat? Omdat het kruispunt Brugmann-Alsemberg volledig afgesloten zal zijn tijdens de werken. Onze voertuigen kunnen dus niet anders dan een omleiding volgen. Maar de straten in de omgeving zijn hier niet ideaal voor: eenrichtingsverkeer, smalle straatjes, enz. Dit is ook de reden waarom de T-Bussen van tram 51 de reizigers niet dichterbij kunnen oppikken. Zij zullen dus een kort stukje moeten stappen.

De haltes Wagen (tram 4), Rittweger en Drie Bomen (tram 51) worden geschrapt omdat deze eenvoudigweg niet bereikbaar zullen zijn (tenzij je met een drone komt 😉 ). Daarom is het aangeraden om tijdens de zomermaanden je reisweg nog eens extra goed te berekenen voor je vertrekt!

Er zijn ook andere alternatieven: bussen 43 en 98 zullen dezelfde reisweg als de T-Bussen nemen. Als je van het Zuidstation komt en je moet naar Stalle, neem je dus beter tram 82. Je kan natuurlijk ook een stukje van het traject met de trein doen (bijvoorbeeld via de stations Ukkel-Stalle of Ukkel Kalevoet), als je in het bezit bent van een JUMP-ticket of een MTB-abonnement. Als je van het Zuidstation komt en je moet verder dan het kruispunt Brugmann-Alsemberg, raden we je aan tram 4 te nemen in plaats van tram 51. Je T-Bus stopt immers vlak aan de halte Marlow.

En er is ook nog tram 92! Deze zomer zijn er geen werken op deze lijn die vertrekt in Schaarbeek en dan via het centrum doorrijdt tot Fort-Jaco. De tram doorkruist de stad dus van het noorden tot het zuiden!

Samen op weg

Net zoals bij de andere werven zullen er medewerkers ter plaatse zijn om je verder te helpen. Je kan ons natuurlijk ook via de sociale media of per telefoon contacteren voor je vertrekt. Wij helpen je graag verder om je reisweg te plannen.

Op onze website kan je alle details vinden van deze werf en wij zijn er steeds om je vragen te beantwoorden!