Stap niet in of uit als je het geluidssignaal hoort!

We lanceren vandaag  een nieuwe campagne die onze reizigers vraagt om een courante maar zeer gevaarlijke praktijk achterwege te laten: het geluidssignaal negeren en onze deuren blokkeren!

“De biiip is geen startschot, ook al ben je sportief.” De deuren van onze metro die sluiten terwijl (sportieve?) reizigers nog proberen binnen te glippen.  Je hebt het begrepen, we mikken eens te meer op een beetje humor om onze reizigers te sensibiliseren voor meer veiligheid. 🙂

In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn metro-of tramdeuren niet zoals de deuren van een lift, die bij de minste weerstand terug openen. De druk die de metro- en tramdeuren uitoefenen is groot. Ze kunnen verwondingen veroorzaken, om niet te spreken van de schade als het voertuig vertrekt terwijl er nog een voorwerp tussen de deuren zit. Wat op het eerste gezicht onschuldig lijkt, kan helemaal fout aflopen: niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere reizigers op het perron die kunnen geraakt worden door het geblokkeerde voorwerp!

De “solidariteit van de reiziger”

Vaak nemen reizigers risico’s om nog snel andere mensen te kunnen laten opstappen en dat lijkt een goede daad. Maar een voertuig zo ophouden straft een hele metro of tram! Weinig solidair dus. Enkele minuten wachten op de volgende metro of tram vermijdt ongevallen en vertragingen.

Gevolgen voor het hele net

Een geblokkeerde deur betekent een metro die niet op tijd kan vertrekken. Dat zorgt voor vertraging die verder oploopt en een sneeuwbaleffect dat dreigt het volledige metronet te verstoren (meer lezen over vertragingen van je metro). Door de deuren te blokkeren kan jij misschien je metro of tram halen, maar je neemt niet alleen enorme persoonlijke risico’s, je actie heeft ook gevolgen voor alle reizigers.

Kortom, respecteer het geluidssignaal dat de sluiting van de deuren aankondigt. Eens het weerklinkt, stap je niet meer op of af, ook niet door te sprinten 🙂