Moet je bang zijn om het openbaar vervoer te nemen?

"Als je een mondmasker draagt en een goede handhygiëne hanteert, dan is het risico op een coronabesmetting op het openbaar vervoer zeer beperkt." Aan het woord is Marius Gilbert, epidemiologisch onderzoeker aan de ULB en zo'n beetje de Franstalige Marc Van Ranst. Hij beantwoordt onze vragen over COVID-19 en geeft advies om in alle veiligheid te reizen. Eén van zijn tips zal je verrassen.

We trappen meteen een open deur in: de coronacrisis verandert onze gewoonten en de manier waarop we ons verplaatsen. Dat heeft zijn gevolgen voor het openbaar vervoer. Maar moet je nu bang zijn om opnieuw bus, tram of metro te nemen? Volgens Marius Gilbert niet, zolang elke reiziger zijn gezond verstand gebruikt en de maatregelen respecteert.

Een combinatie van 3 belangrijke maatregelen

Volgens Marius is er in de strijd tegen het virus niet één maatregel die er bovenuit steekt, maar moeten we zoveel mogelijk drie belangrijke acties combineren: een mondmasker dragen, goede handhygiëne hanteren en indien mogelijk afstand houden.

Draag een mondmasker

Eerst en vooral is het verplicht een mondmasker te dragen aan de halte, in het station en in bus, metro en tram. Die verplichting bestaat niet zomaar. Een mondmasker houdt de virale druppeltjes tegen die je mogelijk kan in- en uitademen.

"Een mondmasker biedt een dubbele bescherming: het beschermt jezelf niet alleen tegen een mogelijke besmetting, maar beschermt ook je medereizigers in geval je zelf besmet zou zijn, zonder het te weten. Die dubbele bescherming vermindert het risico aanzienlijk, zelfs als je vlakbij een besmette persoon staat", legt Marius uit.

Een mondmasker dragen is dus heel efficiënt tegen de verspreiding van het virus. Al blijf je bij het minste symptoom van corona uiteraard thuis en contacteer je je huisarts. Dat spreekt voor zich.

Was je handen

De tweede maatregel: een goede handhygiëne.
Naast virale druppeltjes is ook een indirecte vorm van besmetting mogelijk via de handen.

"De kans bestaat dat virale deeltjes afgezet worden op oppervlakken die de reizigers aanraken, ook al is dat enkel en alleen het geval als die deeltjes worden uitgestoten op die oppervlakken en blijven hangen. Was dus je handen met een alcoholgel die je bij je draagt." Extra tip: vermijd zoveel mogelijk je gezicht aan te raken.

Wist je trouwens de het virus fragieler is dan je denkt? Marius Gilbert: "Het virus overleeft slechts enkele minuten op oppervlakken die blootgesteld zijn aan UV-licht en weerstaat al helemaal niet aan zeep en desinfecterende producten. De oppervlakken gewoon schoonmaken doodt het virus", aldus Marius.

Hou afstand

De derde beschermingsmaatregel is zoveel mogelijk afstand houden. Vaak kan dat. We verzorgen een normaal aanbod en op ons net reizen er nu veel minder reizigers, waardoor afstand houden meestal mogelijk is.

We beseffen natuurlijk dat dit niet altijd kan, op sommige drukke lijnen en tijdens de spits bijvoorbeeld. Vandaar de verplichting om een mondmasker te dragen.

"Ga niet in groep in een hoekje van het voertuig staan. Probeer je te verspreiden over het hele voertuig. Als je een mondmasker draagt en zorgt voor een goede handhygiëne blijf de kans op besmetting klein", vertelt Marius.

Onverwacht advies

Marius heeft voor ons nog een onverwacht advies: "Hou het kalm in je bus, metro of tram en praat zo weinig mogelijk. Ook dat kan een bijkomende maatregel zijn. Want als je praat, stoot je meer druppeltjes uit."

Maatregelen van de MIVB

En wat doet de MIVB zelf? Sinds het begin van de crisis hebben we een hele resem maatregelen genomen voor de bescherming van onze reizigers en medewerkers. Die zijn vooral gericht op de versterking van schoonmaak van voertuigen en stations. De MIVB investeert daar wekelijks zo'n 500.000 euro extra in!

Nog vragen over de coronacrisis en de MIVB: bezoek onze FAQ.