6 tips om rustig te reizen aan boord van onze voertuigen

We krijgen soms foto’s toegestuurd van  druk bezette voertuigen, waarbij jullie je zorgen maken over de verspreiding van het coronavirus. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er meer ruimte is in onze voertuigen en social distancing zoveel mogelijk kan? En waarom is een mondmasker zo essentieel als dat niet kan? We geven jullie hieronder een aantal tips.

Aan het begin van de quarantaine werd een reizigerslimiet op de voertuigen vastgelegd. We stelden onze voertuigen enkel beschikbaar voor de mensen die er het meest nood aan hadden, zoals essentiële beroepen. De terugkeer naar school is voorbij, er minder aan homeworking gedaan en heel wat mensen hernamen hun gewoontes. De zon heeft plaatsgemaakt voor regen...

Het eerste wat wij kunnen doen is onze capaciteit verhogen. Gezien we nu al het maximaal aantal beschikbare bestuurders en materiaal inzetten, kan dat niet van vandaag op morgen. We blijven wel nieuwe voertuigen bestellen, ons netwerk verbeteren en onze frequenties verhogen waar mogelijk. Het aantal reizigers ligt nog maar op 67% van het aantal in de periode vóór corona. Ondanks dit alles kunnen we niet verhinderen dat onze voertuigen op bepaalde tijdstippen van de dag behoorlijk goed gevuld zijn. Hoe kan je vermijden om in een overvol voertuig te zitten? Een aantal tips:

Hoe kan je vermijden om in een overvol voertuig te zitten? Een aantal tips:

1. Vermijd de spits als je kan

Je gewoontes veranderen is makkelijker gezegd dan gedaan, maar zeker te overwegen als je de mogelijkheid hebt! Om je te helpen hebben we  een online tool gemaakt waarmee je in de mobiele app en op de website kan checken hoe vol je voertuig zit of hoe druk het in het station is. De tool baseert zich op bestaande data. De gegevens komen van de passagedetectie aan de poortjes in de stations en de deuren van de voertuigen. Het gaat om volledig anoniemedata.

Alles weten over de spits.

2. Een alternatief traject kiezen

Als het op jouw reisweg vaak druk is in  je bus, tram of metro, , waarom geen alternatieve route overwegen? Ben je in goede gezondheid en doe je slechts één halte? Waarom niet het nuttige aan het aangename koppelen en kiezen voor een wandeling?. Bepaalde metrohaltes liggen namelijk dichter bij elkaar dan je wel zou verwachten. Op onze metrokaart met wandeltijden kan je dat nagaan. De twee stations die het dichtst bij elkaar liggen zijn Sint-Gillisvoorplein en Hallepoort. Je stapt in 4 minuutjes van het ene station naar het andere. De stations die het verst uit elkaar liggen zijn Schuman en Merode: hier heb je vijftien minuten voor nodig te voet.

3. Gebruik onze app  MoveBrussels

Wandelen is overigens niet het enige alternatief. Waarom leg je jouw traject niet af per step, deelfiets of deelwagen ? Onze app MoveBrussels stelt je het beste traject voor in functie van de af te leggen route. De app is momenteel in testfase in Brussel, maar je kan het testpannel van MoveBrussels vervoegen/

4. Laat een voertuig passeren

We know, het is een beetje gek om dat te vragen. Maar met de regen, incidenten op de lijnen en files komt het al eens voor dat tijdens de spits, en vooral op lijnen zonder eigen beddingen, verschillende voertuigen snel na elkaar volgen (dat heet dan een “trein” van bussen). Vooraleer je opstapt, kijk je best even na of er geen volgend voertuig aankomt, amper 1 of 2 minuutjes nadien. Je kan dit checken aan de wachttijdsaanduiders of in de app. Door het tweede voertuig te kiezen, help je de reizigerslast te verdelen. Minder reizigers per voertuig, dat wil ook zeggen dat het eerste voertuig sneller kan vertrekken en zo de vertraging kan inhalen.

5. Verdeel je in het voertuig

Zodra je aan boord stapt van een voertuig, verdeel je je best zoveel mogelijk en blijf je niet aan de deuren staan. Reizigers die na jou opstappen kunnen zo gemakkelijker aan boord gaan en er is meer ruimte tussen de reizigers aan boord. De situatie is moeilijker op onze oudere voertuigen waarbij de eerste en laatste deur momenteel niet in gebruik zijn. Niet iedereen schuift door in de gangen. Denk er dus aan! Hetzelfde principe geldt trouwens op de metroperrons of aan de  haltes.

6. Valideer je MOBIB-kaart

Nu je weet dat de validering van je MOBIB-kaart ons helpt om drukte te detecteren, begrijp je ook dat het belangrijk is ze bij elk traject en overstap te valideren. We passen ons aanbod aan, uiteraard in functie van de beschikbare voertuigen.

Je hebt het nu wel begrepen, we doen er alles aan om je veilig te laten reizen. Als je bovenstaande tips toepast, kan je zelf meehelpen voor meer ruimte te zorgen aan boord van onze voertuigen.

Volg de 6 gouden regels van de regering. Je mondmasker dragen aan onze voertuigen en haltes blijft verplicht.

Marius Gilbert, epidemioloog aan de VUB, beantwoordde onze vragen over covid-19 en geeft ons ook enkele tips om veilig te reizen: