Veiligere Brusselse bussen dankzij zijspiegelcamera’s

Hoe kunnen we het Brusselse openbaar vervoer nog veiliger maken? Dat is een vraag die we ons voortdurend stellen. Een deel van de oplossing ligt bij innovatie. We gingen langs bij onze busafdeling en bekeken een nieuw stukje technologie dat de Brusselse bussen en het verkeer in de hoofdstad veiliger maakt.

Niet alleen voor de reizigers, maar ook voor andere, meestal zwakke weggebruikers denken we aan de veiligheid van ons vervoer. Daarom testen we bij de MIVB een prototype van zijspiegelcamera’s die de dode hoek uitschakelen. Eén van onze chauffeurs noemde het al een game changer.

De zijspiegelcamera’s vervangen de klassieke achteruitkijkspiegels. Dankzij heel performante camera’s met een brede beeldhoek en schermen in de bus krijgen onze chauffeurs er letterlijk een paar ogen bij.

Wat zijn de grote voordelen van deze zijspiegelcamera’s?

  • ze schakelen de dode hoek zo goed als helemaal uit, want de chauffeur heeft een zeer goed zicht rondom de hele bus
  • het zicht is duidelijk in alle weersomstandigheden en in het donker dankzij de automatische en snelle aanpassing van de helderheid van het beeld
  • er is geen andere afstelling nodig bij een chauffeurswissel. De camera’s staan altijd juist
  • de cameraspiegels zijn pak kleiner dan conventionele spiegels. Dat vergemakkelijkt de manoeuvres en vermindert het risico op schade
  • Het rijcomfort voor onze chauffeurs ligt een pak hoger. Zo bevinden de schermen zich in het gezichtsveld van de bestuurder
het scherm waarop de camerabeelden getoond worden
Het scherm waarop de chauffeur een duidelijk beeld krijgt.

De zijspiegelcamera’s zijn een waardevol hulpmiddel voor onze chauffeurs die voortdurend waakzaam moeten blijven en anticiperen in het drukke Brusselse stadsverkeer. Daar moet je niet alleen rekening houden met automobilisten, maar ook en vooral met steeds meer zwakke weggebruikers: voetgangers, fietsers en mensen op steps.

Eén van onze ervaren chauffeurs die het systeem al uittestte in de stelplaats, noemt de zijspiegelcamera’s een echte game changer. “Dit verandert het leven van een bestuurder. Plots krijg je onder alle omstandigheden een nagenoeg perfect zicht op wat zich rond de bus afspeelt, zelfs in het donker. Dit is op vlak van veiligheid een kleine revolutie. Bovendien staan de camera’s altijd juist afgesteld. Een chauffeur die zijn bus in dienst neemt, hoeft dus zelf niet meer de achteruitkijkspiegels op zijn maat af te stellen.”

Test op de lijn 64

We testen het prototype van de zijspiegelcamera’s nu op een elektrische gelede Solaris-bus. De bus zal naar verwachting eind dit jaar worden goedgekeurd om op de openbare weg te rijden. Daarna kan een panel van bestuurders het prototype testen op lijn 64 in een heel brede waaier van omstandigheden en situaties. Als het resultaat van de test positief is, dan zouden nieuwe bussen mogelijk deze zijspiegelcamera’s krijgen.

We testen dit nieuwe veiligheidssysteem trouwens in samenwerking met het Vias Institute en we zouden er op termijn graag eerst en vooral onze gelede bussen mee willen uitrusten. Vrachtwagens gebruiken deze technologie trouwens al wat langer, maar bij het openbaar vervoer gaat het voorlopig nog om prototypes.

Eagle eye: een andere dodehoekoplossing

Naast de zijspiegelcamera’s onderzoekt de MIVB ook nog andere innovatieve technologieën. Zo bestuderen we een systeem dat “eagle eye” werd gedoopt. Eagle eye verwittigt weggebruikers wanneer ze zich in de dode hoek van de bus bevinden. Ze weten dan dat de bestuurder ze niet kan zien en ze zich beter verplaatsen.

Snelheidbegrenzers

De MIVB is ook bezig met de installatie van snelheidsbegrenzers op een deel van haar bussen. Deze begrenzer helpt de snelheidsbeperking van 30 km/u na te leven. Tegen eind 2022 moeten 800 bussen hiermee zijn uitgerust.

Infrastructuur en opleiding

Technologie is uiteraard maar een deel van de oplossing. Veilig verkeer in het algemeen, en openbaar vervoer in het bijzonder, hangt af van heel veel factoren. De weginfrastructuur speelt een rol. Daarom plegen we veel overleg met de wegbeheerders.

Het gedrag van de weggebruikers is een ander belangrijk, onvoorspelbaar element. En uiteraard ook de houding en rijstijl van onze bestuurders. Die krijgen een heel doorgedreven opleiding, waarbij de focus ligt op veiligheid. We schenken bijvoorbeeld bijzonder veel aandacht aan defensief rijden.

Maar bestuurders blijven mensen van vlees en bloed. Precies daar kan innovatieve technologie een handje toesteken. Het is geen wondermiddel, maar kan wel het verschil maken. En dat is precies de reden waarom de MIVB er met veel aandacht naar kijkt.

bus met grote  klassieke achteruitkijkspiegel en bus met kleine zijspiegelcamera

Minder ongevallen

Dat onze inspanningen vruchten afwerpen blijkt intussen uit de cijfers. Sinds 2015 bleef het aantal verkeersongevallen waarbij bussen van de MIVB betrokken dalen: van 3.195 ongevallen tot 2.139 in 2020. Dat is een daling met 33 procent, ondanks de toename van het aantal afgelegde kilometers en de verhoogde frequenties op onze lijnen. Maar we blijven dus zeker niet op onze lauweren rusten en investeren verder in veiligheid.