Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
Search
Close this search box.

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Zo reinigen we de stations en voertuigen tijdens coronacrisis
nettoyage stibmivb
Zo reinigen we de stations en voertuigen tijdens coronacrisis

Iedereen, ook de MIVB, leeft door de coronacrisis op een heel ander ritme: verplicht dragen van mondmasker, sociale afstand, telewerken, … Van bij de start zorgden wij voor een versterking van onze schoonmaakploegen die zorgen voor de reiniging van onze voertuigen en stations. Een overzicht.

Versterkte reiniging

Vanaf de start van de coronacrisis nam de MIVB extra maatregelen op vlak van hygiëne, zowel voor haar reizigers als personeel. Zo werd de reiniging van stations en onze bussen, trams en metro’s vanaf 14 maart 2020 aangepast en versterkt. Dit ritme blijft aangehouden tijdens de verschillende fases van de exitstrategie.

Vandaag verzekeren meer dan 340 personen elke dag de netheid van onze metro- en premetrostations en voertuigen. We investeren 22,5 miljoen euro per jaar in alle extra maatregelen die we namen op vlak van hygiëne.

  • Geen enkele van onze bussen, trams en metro’s verlaat de stelplaats zonder dat hij gereinigd is.
  • Onze schoonmaakploegen kregen versterking: 220 mensen verspreid over de verschillende stelplaatsen en het net maken dagelijks de voertuigen schoon. Aan de eindpunten van tram- en buslijnen gaat het om buschauffeurs waarvan de opleiding is opgeschort. Ze helpen mee om de meest blootgestelde contactzones te ontsmetten zoals handgrepen en drukknoppen.
  • Hetzelfde geldt voor de stuurposten. Alle plaatsen die de bestuurders aanraken worden ontsmet. Daarvoor kregen alle bestuurders desinfecteringskits, zodat ze zelf hun stuurcabine onder handen kunnen nemen in de loop van hun werkdag.
  • In de stations zijn dagelijks 120 mensen actief. Ze reinigen banken, roltrappen, verkoopautomaten, poortjes,… Ook in onze station hebben we extra aandacht voor het ontsmetten van veel gebruikte zones : knoppen van liften, handgrepen, valideringstoestellen, zuilen voor slechtzienden…

In totaal komen we zo dus aan 340 mensen die er voor zorgen dat je in hygiënische omstandigheden kan reizen.

Bedek neus en mond

Om de risico’s voor onze reizigers en medewerkers zoveel mogelijk te beperken is het dragen van een mondmasker verplicht op het hele MIVB-net, en dat vanaf 12 jaar.

Nog belangrijker is de basisregels voor hygiëne te respecteren: was je handen of gebruik een alcoholgel, gebruik wegwerpzakdoekjes en hoest in je elleboog. Als je symptomen van COVID-19 hebt of je ziek voelt, blijf dan thuis.

De ticketverkoop aan boord van onze voertuigen blijft trouwens opgeschort, net als de verplichting om te betalen met bankkaart in onze verkooppunten.

Om contact te vermijden tussen bestuurder en reizigers kan je op onze bussen niet opstappen langs de deur vooraan. Je kan ook niet gaan zitten of staan in de buurt van de bestuurder. We vragen ten slotte voldoende fysieke afstand te houden van onze veiligheids- en stationspersoneel.

Gerelateerde artikelen

Deel