Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
Search
Close this search box.

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Brussel: 5 liefdesplekjes
marie madeleine parc royal
Brussel: 5 liefdesplekjes

Op enkele dagen van Valentijn vroegen we aan de Brusselse gids Dimitri Notte (Brussels Nice Guide) om zijn niet te missen plaatsen voor geliefden in onze hoofdstad te delen. Hier zijn selectie.

  1. Knuffelen op een bank in het Egmontpark

Dit park, de voormalige tuin van het Egmontpaleis, is zonder twijfel het meest romantische park die je kan vinden in hartje Brussel. Helemaal ingesloten, slaagt het park erin je de stad heel even te doen vergeten. Op de flank van een kunstmatige heuvel, een vroegere ijskelder, vind je enkele banken.  Installeer je op de middelste bank en knuffel onder het goedkeurend oog van het standbeeld van de Prins van Ligne. Dit werk van John Cluysenaar viert de 200ste verjaardag van deze diplomaat – op het Weense Congres noemde men hem de Meester van Plezier – en grote levensgenieter. Hij was een persoonlijke vriend van een zekere Casanova en kreeg van Goethe himself de titel van “de plezierigste man van de eeuw”. Hij was vooral gekend voor zijn grote literaire productie en auteur van het volgende citaat: “Wat ze ook mogen zeggen over de mislukkingen van de liefde, ze zijn charmant”.

  1. Een zonsondergang

Lange tijd was ik enkel en alleen fan van de zonsondergangen te zien van aan de balustrade op het Poelaertplein. Het moet gezegd dat het één van de zeldzame plaatsen is in de stad waar je de zon, die ondergaat achter de oostelijke heuvels, in een blik kan vangen met de Zennevallei. Nochtans zijn er andere plaatsen voor die avondlijke bedenkingen, het park van Vorst bijvoorbeeld. In haar bovenste gedeelte nodigt de natuurlijke helling je uit om comfortabel, met een aperitief in de hand, te genieten van het vallen van de nacht…

  1. Een vergeten liefdesverhaal in het Warandepark

Ook al hebben alle Brusselaars dit park bezocht (officieel het Park van Brussel en ook gemeenzaam benoemd als “koninklijk”), toch zijn er weinigen die deze plaatsen met een duivelse reputatie hebben bezocht. Het gaat om de lager liggende delen van het park, de oude fundamenten van de Coudenberg. Deze twee trechters (gegraven begin 20ste eeuw om het Paleizenplein te vergroten) hebben echter enkele verrassingen in petto. In het oostelijke stuk (links als je naar het Koninklijk Paleis kijkt) vind je onder meer een standbeeld van beeldhouwer Duquesnoy de Oudere. Het gaat om een liggende vrouw, met een boek in de hand. Het is een beeld van Maria Magdalena, die het tragische verhaal leest van een meisje van goeden huize, dat verliefd werd op een arme jonge man. De familie weigerde echter dat ze trouwde met de liefde van haar leven, waarop ze zichzelf verdronk.

  1. Liefde in het diepste van de stad

Liefde heeft iets visceraal, niet ? En is soms een beetje vuil. Is er dan geen betere gelegenheid voor een kleine wandeling in de riolen? Over geuren gesproken, als je relatie het nog houdt na een bezoek aan het riolenmuseum van de stad Brussel, dan is ze bestand tegen de tand des tijds. Een onvergetelijk moment in de geschiedenis van je relatie! (getest en goedgekeurd)

  1. Geniet van het leven in het Rood Klooster

De site van de oude priorij van het Rood Klooster is een van de andere groene hoekjes die van Brussels zo’n toffe stad maken om te leven. De vijvers, gevoed door de Roodkloosterbeek, hebben een heel verscheiden fauna en flora. Als je van de Waversesteenweg komt, neem dan even de tijd  om te stoppen langs de grote vijver van de Lange Gracht. Een houten pier nodigt uit om op de vijver te gaan. Doe dat. Sluit de ogen en neem afscheid van de laatste geluiden van de stad. Open je ogen. Geniet van het zicht. Met de handen op de balustrade zal je twee inscripties zien. “En souvenir d’Aude” en “Carpe Diem”. Aude was een fantastische vrouw, verliefd op het leven. Maar ze stierf te jong. De woorden moeten ons eraan herinneren dat gelukkig zijn iets dringend is, want morgen kan het te laat zijn.

Vind de door Dimitri voorgestelde plaatsen terug op onze interactieve kaart :

Gerelateerde artikelen

Deel