Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
Search
Close this search box.

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Brusselse buschauffeurs leren Waalse collega’s kneepjes van ecodrive
moufdi
Brusselse buschauffeurs leren Waalse collega’s kneepjes van ecodrive

De zachte rijstijl die we onze buschauffeurs bij de MIVB aanleren werpt zijn vruchten af. En hij komt zowel het milieu als het reiscomfort ten goede. Als we onze knowhow over “ecodrive” kunnen delen over de grenzen van het Brussels gewest heen, worden de voordelen alleen maar groter. Precies daarom coachen we met plezier onze collega’s van TEC Henegouwen. 

Al meer dan tien jaar geven we onze buschauffeurs in Brussel opleidingen over een zachte rijstijl. In 2015 voerden we persoonlijke coaching in bij onze chauffeurs: een nieuwe aanpak waarbij ze nog actiever kunnen deelnemen aan de opleiding. Ecodrive is een zeer specifieke rijstijl waarbij de nadruk ligt op defensief rijgedrag in een stedelijke omgeving.

Ecodrive heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de reiziger. Door rustiger te schakelen, zachter te remmen en dus defensiever te gaan rijden, verbruiken de chauffeurs minder brandstof. De rijstijl is bovendien veel aangenamer voor de reizigers: de bus zal minder bruusk remmen en er gebeuren minder ongevallen.

Ecodrive komt vanaf het begin van de opleiding tot buschauffeur aan bod. Maar hier houdt het niet op: met persoonlijke coaching zorgen we ervoor dat ook onze meer ervaren chauffeurs van de opleiding Ecodrive kunnen genieten. In Brussel zijn er vier coaches die deze rijstijl doorgeven aan hun collega’s. Elk jaar is een opfrissingscursus voorzien om de goede gewoontes aan te houden.

Immersie op het terrein

Voor de samenwerking tussen de MIVB en TEC werd de stelplaats Eugies (vlakbij Bergen, in Henegouwen) gekozen. Deze kleine remise is ideaal qua bezetting en al het nodige materiaal is ter beschikking voor dit pilootproject. De geselecteerde chauffeurs krijgen drie dagen theorie en vergezellen onze coaches een week op het Brusselse net. Uiteindelijk rijden de chauffeurs in Bergen ook zelf in ‘ecodrive’-modus, onder begeleiding van onze coaches.

Sinds het begin van deze samenwerking hebben de TEC-coaches, die opgeleid werden door onze MIVB-collega’s, al 64 chauffeurs opgeleid in Eugies.

Ecodrive = succes gegarandeerd

Enkele maanden na de eerste opleidingen van chauffeurs in Eugies, was er al een heuse daling van het brandstofverbruik merkbaar. Het aantal ongevallen daalde ook, net als het stressniveau van de chauffeurs. Ecodrive, een goeie zaak voor iedereen!

Kennis is macht, maar kennis delen is kracht! Dat hebben onze lesgevers goed begrepen 🙂

Gerelateerde artikelen

Deel