Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
Search
Close this search box.

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Familiefoto voor de “Taxibus”
taxibus mivb
Familiefoto voor de “Taxibus”

Een historische foto in het Trammuseum afgelopen weekend : ter gelegenheid van een winteropening verenigde het museum vier generaties “Taxibus”.

Het Brusselse openbaar vervoer beschikt sinds 1978 over een dienst voor personen met beperkte mobiliteit. Maar liefst tien verschillende modellen gebruikte de dienst al. Zaterdag waren er vier van hen te zien in het Trammuseum. Weet je nog dat we in augustus de jongste generatie in gebruik namen? Het ging om de Mercedes Sprinter.

De binnenafwerking van de 12 minibussen die vandaag op het net rijden is vergelijkbaar met die van de 172 “gewone” nieuwe bussen (zie de foto’s). Ze beschikken dus ook over lederen zetels in cognackleur en imitatieparket. Het gaat om 4 stoelen uitgerust met hoofd- en armsteunen en een driepuntsgordel. Daarnaast bieden de minibussen uiteraard ook plaats aan passagiers in een rolstoel.

In vergelijking met de oude minibussen zijn de nieuwe binnenin beter verlicht, is er een degelijke verwarming aanwezig én airco. Nog een nieuwigheid is een schuifdeur aan de zijkant om in- en uitstappen ergonomischer te maken.

Achteraan is er, net zoals bij de vorige exemplaren, een inrijlift voor rolstoelgebruikers. Deze inklapbare inrijlift werd zo geplaatst dat er niet alleen maximaal licht binnenvalt in het reizigerscompartiment maar ook dat de zichtbaarheid naar achteren voor de chauffeur verbetert. De chauffeurs krijgen overigens een specifieke opleiding voor het gebruik van de nieuwe bussen.

Reis door de tijd

In 1978 nam de MIVB de eerste minibus Peugeot J7 in dienst voor vervoer van personen met beperkte mobiliteit in Brussel.

taxibus mivb

Van links naar rechts : 

  • 8905      PEUGEOT J7 koetswerk door DURISOTTI (1978)
  • 8924      RENAULT MASTER  koetswerk door VAN DE CASTEELE (1985)
  • 8956      MERCEDES SPRINTER (1999)
  • 9903      EVOBUS SPRINTER MOBILITY 33 (2014)

Vind deze elementen ook terug in onze interactieve tijdlijn.

Het nieuwe seizoen van het Trammuseum start op zaterdag 4 april !

Video van deze winteropening (Quentin Jo.) :

https://www.youtube.com/watch?v=7iFWKinmf8c

Gerelateerde artikelen

Deel