Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
Search
Close this search box.

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Gilles Horsa, een MIVB’er die romans schrijft
Gilles Horsa STIBMIVB première âme
Gilles Horsa, een MIVB’er die romans schrijft

Zoals je wel weet, heeft de MIVB ontelbaar veel talent in huis. Nadat we je eerder onze buschauffeur met een passie voor astrofysica en onze rappende trambestuurder voorstelden, is het nu de beurt aan Gilles Horsa: hij publiceerde zonet zijn eerste roman.

Gilles werkt op het departement boekhouding van de MIVB. Overdag goochelt hij met cijfers, en in zijn vrije tijd houdt hij ervan om met woorden te spelen. Wij gingen bij hem op bezoek.

Cijfers en woorden

Gilles werkt sinds 2012 bij de MIVB als Business Analyst. Hij koos voor boekhouding om met zekerheid zijn boterham goed te verdienen. Maar al van kindsbeen af was hij gebeten door de schrijfmicrobe. Hij kreeg het dan ook met de paplepel mee: de vader van Gilles was striptekenaar in Anderlecht. Hij vertelt: ” Ik had ook graag strips willen maken, scenario’s uitwerken, en we hadden op een bepaald moment zelfs het idee om samen te werken. Ik heb het dan ook geprobeerd, als amateur scenarist, maar uiteindelijk koos ik voor werkzekerheid en een studie boekhouden… zonder mijn passie voor het schrijven uit het oog te verliezen!”

Gilles is gepassioneerd door het fantasy-genre (Jules Verne, Tolkien, Azimov,…): dit jaar heeft hij zijn eerste roman “Première âme” geschreven, onder het pseudoniem Gilles Horsa. In de roman vinden we eveneens zeer veel invloeden terug uit boeken die hij recent zelf heeft gelezen: Bernard Werber, Dan Brown, Maxime Chattam of JC Grangé.

roman premières âmes

Première âme

Tweeënhalf jaar geleden begon Gilles aan de roman. Hij speelde echter al 15 jaar met het idee om een boek te schrijven. “Intussen heb ik al ideeën genoeg om een heleboel verhalen te schrijven, of zelfs een saga! Elke dag schrijf ik wel iets neer, soms zijn het volledige hoofdstukken, soms zijn het enkele woorden. Nadat ik een eenvoudige verhaalstructuur had uitgetekend, heb ik er 2,5 jaar over gedaan om de roman werkelijk uit te schrijven. Mijn vrouw heeft het boek daarna gereviseerd”, legt hij uit.

In zijn eerste roman vertelt Gilles het verhaal van Henri, die op ontdekking gaat in zijn eigen lichaam. Nadat hij in een onverklaarbare coma terechtgekomen is, waarmee vreemde fysische symptomen gekampt gaan. Zijn twee dochters, Emilie en Elsa, proberen te begrijpen wat er hem overkomt en beschermen hem tegen de bijzondere medische wereld. Maar ze weten niet dat deze zoektocht niet enkel Henri aangaat en dat deze misschien zelfs voor altijd de menselijke perceptie van de werkelijkheid, van de wereld en van het universum zal veranderen…

Reïncarnatie, vorige levens, een spirituele reis…. de schrijver neemt je mee op een zeer bijzondere reis!

Van een kladje tot de verschijning van het boek

“Ik heb ervoor gekozen om mijn boek zelf uit te geven. ik doe dus met andere woorden geen beroep op een agent of een uitgever. Alles verloopt online,” vertelt Gilles. En zo is hij voor 100% eigenaar van de auteursrechten. Elk boek is dus in feite uniek, want elk boek wordt op vraag gedrukt. “Een vriendin die een boekhandel heeft, wou mijn boek toch graag in haar winkel. Daarvoor heeft ze dus een aantal exemplaren moeten bestellen. Maar afgezien daarvan, kan je mijn boeken enkel online te koop vinden”, voegt hij toe.

Of Gilles een tip heeft voor al wie ooit zou willen gaan schrijven? “Er is geen wondermiddeltje, geen miraculeus recept om succes te hebben. Je moet regelmatig schrijven. Ik heb altijd een Word-document of een kladblokje openstaan op mijn smartphone, waar ik woorden of zinnen neerschrijf. Ideeën kunnen plots in me opkomen. Een vriend van me die ook schrijft, zondert zich elke dag 3 uur af om te schrijven. Ik schrijf op mijn eigen ritme. Iedereen moet zijn eigen schrijfmethode vinden.”

Gilles heeft al talloze ideeën voor een tweede roman…. misschien een vervolg op “Première âme”? We wensen hem in elk geval veel succes met zijn veelbelovende eerste roman!

gilles horsa stib mivb roman

Gerelateerde artikelen

Deel