Negen maanden geleden kwamen Mustapha en Vincent voor het eerst samen. Hun idee? Mensen sensibiliseren met een kortfilm gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het filmpje enkel te tonen in scholen, via ons team ‘Social Responsibility’. Maar toen we zelf het filmpje zagen, wilden we het met jullie delen. Vandaag vertellen we je waar het idee vandaan kwam en hoe het werd uitgewerkt.
Sensibilisering
Mustapha werkt al 5,5 jaar bij de MIVB. Hij maakte eerst deel uit van het Customer Care team dat ook vragen beantwoordt op social media. Daarna ging hij aan de slag bij de ploeg van ‘Social Responsibility’. Wij hebben jullie al een aantal dingen verteld over dit team, onder meer in ons artikel over de responsible young passengers. Ze zijn ook de link tussen Operatie Thermos en de MIVB en betrokken bij het project met de Molenbeekse jongeren die 6 fresco’s maakten in het station Zwarte Vijvers. Het team ‘Social Responsibility’ werkt samen met verschillende vzw’s en gaat langs op scholen om jongeren te sensibiliseren. Zo willen ze een band scheppen tussen jongeren en het openbaar vervoer, met allerlei preventietools zoals spelletjes, activiteiten en filmpjes.
Het is dan ook geen verrassing dat Mustapha en zijn collega’s in februari 2017 langs kwamen bij Vincent, audiovisueel expert bij de MIVB. Mustapha had al een idee in zijn hoofd. Het wilde een “Draw my life” maken, een videorubriek gekend bij de Youtubers van generatie Y. Door een sterk verhaal te brengen en emoties op te roepen bij de kijkers, breng je een boodschap over. Vincent en Mustapha werkten het idee verder samen uit.
Waargebeurd
In het filmpje legt de verteller uit hoe hij ooit trambestuurder werd bij de MIVB en waarom hij zijn verhaal wil tekenen. Hij maakt een tekenboek voor een bijzonder jongetje, dat betrokken raakt in een ongeval. Het verhaal van trambestuurder is zo aangrijpend, omdat het waargebeurd is. Het ongeluk gebeurde in september 2016 op ons net en gelukkig kwam het jongetje er bijna ongeschonden uit. Aan de hand van de beelden en sprekende muziek voelt de kijker mee met de verteller.
Tekenaar van de MIVB
Zodra het idee concreet werd, schreef Vincent het scenario. Hij zorgde vervolgens voor een storyboard en deed een paar weken later de eerste videotest. Vincent is onze videoheld en dit filmpje is niet zijn eerste meesterwerk. Hij maakt onder meer een groot deel van de filmpjes die we op Facebook delen. De MIVB won overigens de Special Award Authenticity op het Belgian Corporate Video Festival met een filmpje van Vincent.
“Wij hebben acteurs moeten casten om ons verhaal te vertellen. De emotie moest namelijk via de verteller tot uiting komen”, legt Mustapha uit. “Daarna hebben we de ideale tekenaar moeten zoeken, om alles te schetsen”. Die tekenaar is Abel, één van onze collega’s die in een BOOTIK werkt. Abel heeft in zijn eentje titanenwerk verzet: de 40 scènes konden in 1 keer worden opgenomen en dat slecht in één dag. Zodra alles gefilmd was, begon Vincent met de montage van het filmpje.
Het resultaat?
Mission accomplished wat ons betreft. Wij vonden het filmpje ontroerend. Zo ontroerend dat we het met jullie wilden delen. En het filmpje past perfect in de campagne “de tram heeft altijd voorrang” die momenteel loopt. In het verhaal van Lucas vinden we trouwens meerdere subtiele veiligheidstips terug voor onze reizigers: blokkeer de deuren van de tram niet, let op als je oversteekt, houd je goed vast, …