Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Jongeren sluw op weg
sluw op weg
Jongeren sluw op weg

Hoe moet je je goed gedragen in het openbaar vervoer? Dit is het opzet van het project “Sluw op weg”. Deze campagne stimuleert hoffelijk gedrag op het openbaar vervoer en is gericht op jongeren van het vijfde leerjaar tot en met het vierde middelbaar. Op 11 mei 2017 was er het slotevenement: de winnaars van de wedstrijd kwamen op de MIVB-hoofdzetel hun prijs in ontvangst nemen.

Dit jaar namen er 45 klassen deel aan dit project, 15 Nederlandstalige en 30 Franstalige. In totaal goed voor 815 leerlingen die vanaf nu een voorbeeld zijn in het openbaar vervoer! “Sluw op weg” bestaat al een tiental jaar, en wordt georganiseerd in samenwerking met Promo Jeunes. Het project loopt over het hele schooljaar, net om de jongeren bewust te laten worden.

Hoe zit het project in elkaar?

Bij de start van Sluw op Weg krijgt elke klas een peter of meter toegewezen. Het gaat om een medewerker van de MIVB. Dat kan zowel een chauffeur zijn als een veiligheidsagent, een stationsmedewerker etc. De leerlingen leren hun meter of peter kennen tijdens een ontdekkingsbezoek aan het Trammuseum. De jongeren duiken er in het verleden: ze ontdekken de geschiedenis van het openbaar vervoer in Brussel en ondervinden zelf het (gebrek aan) comfort in sommige oude voertuigen.

Daarna vindt een interactieve workshop plaats in de MobiSquare, een ruimte in de hoofdzetel van de MIVB volledig ingericht om klassen te ontvangen: de leerlingen ontdekken op een ludieke en actieve manier alles over het openbaar vervoer van vandaag. Ze komen meer te weten over hoffelijk gedrag en vinden alle nodige info en inzichten om zich op een veilige manier te verplaatsen.

Na het bezoek aan MobiSquare bezoeken de peter of meter de klas samen met professionele acteurs. Zij spelen korte sketches over situaties die zich voordoen in het openbaar vervoer. Na elk toneelstukje volgt een debat en kunnen de leerlingen meningen, ideeën en vragen uitwisselen… De dapperste jongeren mogen hun eigen suggestie naspelen!

Er hoort ook een creatieve wedstrijd bij Sluw op Weg: leerlingen bedenken een nudge (duwtje in de rug in het Engels), een discrete bemoediging om goed gedrag te belonen. Zo gaat alles vlotter en gebeuren er minder ongevallen! Dit jaar waren de thema’s Hoffelijkheid, Strijd tegen zwartrijden, Mobiliteit en Veiligheid.

Prijsuitreiking

“Sluw op weg” sluit af met een lekker ontbijt en de uitreiking van vijf prijzen op 11 mei 2017.

In de categorie Hoffelijkheid koos de jury voor het idee om reizigers aan te sporen om de plaats voor kinderwagens vrij te houden. Als er iemand tegen de staaf staat waar eigenlijk de kinderwagens mogen staan, zou er subtiel een geluidje spelen van een wenende baby, om zo duidelijk te maken dat die persoon daar niet moet staan. Zo zou er sneller plaats gemaakt worden voor kinderwagens.

In de Strijd tegen zwartrijden koos de jury voor een idee om jongeren aan te sporen om hun ticket te valideren. Zo zouden ze animal power kunnen verzamelen. Hoe meer je valideert, hoe meer krachten je verzamelt en hoe sterker je dier wordt. De leeuw is het sterkste dier, maar zou maar 1 keer per dag op de ontwaardingstoestellen verschijnen.

lutte anti-fraude Strijd tegen zwartrijden

De Mobiliteitsprijs ging naar de klas die boekenrekjes wil installeren op plaatsen op het net waar je iets langer moet wachten. Een origineel idee, om reizen met het openbaar vervoer nog aangenamer te maken!

Qua Veiligheid won een klas die een leuke affiche ontwierp die mensen afraadt om de deuren te blokkeren. Oordeel vooral zelf:

sécurité Veiligheid

De jury had ook nog een speciale vermelding voor onderstaand idee: geen excuus meer om je MOBIB-kaart te vergeten!

Meer weten?

Gerelateerde artikelen

Deel