Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

We vertellen jullie alles: klimaatregeling in onze voertuigen ten tijde van covid-19
ete-stib
We vertellen jullie alles: klimaatregeling in onze voertuigen ten tijde van covid-19

De zon is terug, en de luchtkoeling in onze voertuigen ook. Verspreidt covid-19 zich hierdoor sneller? We vertellen jullie er alles over.

Bij de MIVB is de zomer klassiek de tijd van zomerwerven, maar ook van warmte. Gelukkig beschikken bepaalde voertuigen over airco. Maar deze zomer heeft een wrang smaakje na de quarantaine. Is het wel veilig om met het openbaar vervoer te reizen? We verzekerden jullie al eerder van wel, maar nu hebben jullie misschien vragen over de klimaatregeling, nu de mooie zomerdagen terug zijn.

Luchtcirculatie aan boord

We laten sinds het begin van de pandemie niets aan het toeval over en laten we de deuren van onze voertuigen aan de haltes, eindhaltes en in de stelplaatsen zoveel mogelijk open staan. Zo zorgen we voor een maximale luchtcirculatie aan boord van onze voertuigen. Dat ligt in de lijn met wat de Hoge Gezondheidsraad aanbeveelt.

Het is ook aanbevolen om de ventilatiesystemen sterker in te zetten tijdens deze pandemie. De ventilatiesystemen, verkoeling of airco van de voertuigen van de MIVB, vernieuwen de lucht in de voertuigen door buitenlucht te nemen, en zo de kansen op verspreiding van het voertuig bij de reizigers aan boord te verkleinen.

Zoals Sciensano uitlegt, gebeurt de verspreiding hoofdzakelijk van mens op mens via kleine druppeltjes. Deze druppeltjes worden doorgegeven door bijvoorbeeld te hoesten of te niezen, of door die druppeltjes aan te raken. Ventilatiesystemen en aircosystemen die op onze voertuigen aanwezig zijn hebben geen invloed op de beweging van deze druppeltjes gezien de trage snelheid van de lucht die via het voertuig wordt binnengebracht voor ventilatie. Deze systemen zijn dus ongevaarlijk.

De mening van de experten bij wie we langsgingen is dus unaniem over het feit dat het gebruik van onze ventilatie- en luchtkoelingssystemen gepast blijft tijdens de coronacrisis.

Filters worden minutieus gecontroleerd

De luchttoevoer in onze voertuigen gebeurt via filters die we onderhouden volgens de voorschriften van de fabrikanten. We verifiëren ze zeer nauwlettend, zeker in de zomer, het seizoen wanneer de luchtkoeling actief ingezet wordt.

Het is goed om weten dat onze bestuurders niet kunnen ingrijpen in de ventilatie en de temperatuursregulatie voor de reizigers aan boord. Het systeem is automatisch en er is dus geen menselijke tussenkomst mogelijk.

Het systeem wordt geactiveerd als de binnentemperatuur boven de 23 graden stijgt. Zo voorkomen we dat het systeem te snel in werking treedt en we geen onnodige energie verspillen.

Aan boord van onze voertuigen ben je veilig. Maar blijf voorzichtig: hoe de verspreiding ook gebeurt, het dragen van een masker is een doeltreffend beschermingsmiddel. Het dragen van een masker is dus verplicht.  

Gerelateerde artikelen

Deel