Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Richting hip-hop: onmiddellijk vertrek
pat-deparone-gilles-fischer
Richting hip-hop: onmiddellijk vertrek

Pat, alias Deparone, is 37 jaar en werkt sinds 2005 bij de MIVB als trambestuurder. Daarnaast heeft hij nog zijn familieleven en zijn bezigheden in de hip-hopwereld. “En dat valt allemaal goed te combinerena”, vertelt hij ons in “Chez Oscar”, de tijdelijke hip-hopwinkel van de MIVB. De pop-upstore bevindt zich nog tot 19 oktober in het station Rogier .

Enkele maanden voor ik bij de MIVB begon te werken, bracht ik mijn eerste mixtape uit: een CD met daarop 20 tracks van verschillende Brusselse muzikanten“. Onder hen ook Convok, een bekend figuur in de Belgische rap. Op de tweede mixtape, die in 2007 uitkomt, springt Stromae in het oog. In 2008 lanceert Pat het project “Give me 5“: een CD met 5 tracks, voor 5 euro. In 2009 volgt Give me 5 de evolutie in de muziekwereld en opent het zijn eigen YouTube kanaal: 8 jaar en 34 miljoen views later hebben meer dan 500 Belgische en buitenlandse artiesten samengewerkt met Give me 5, zowel voor clips, stukjes in clips als freestyles.

Een goed gevuld dubbelleven

En dat terwijl hij ook trambestuurder is! “Dankzij mijn flexibel uurrooster kan ik overdag mijn artistieke kriebels kwijt. Ik werk vooral ’s avonds en kan zo overdag opnames organiseren of mijn werk zo regelen dat ik grote concerten kan bijwonen.” Zijn oversten zijn op de hoogte: “Zij ondersteunen mijn projecten. Voor hen is het belangrijk dat werknemers gemotiveerd zijn. Dankzij mijn uurrooster kan ik trouwens ook mijn dochter afzetten en ophalen op school en tijd met haar doorbrengen. Dat is onbetaalbaar.” 

Bekende artiesten

Onder de artiesten die al hebben samengewerkt met Give me 5 vinden we Stromae, Nekfeu, Romeo Elvis, Caballero, L’Or du Commun maar ook bijvoorbeeld Pablo Andres. Pat was trouwens figurant in zijn clip “Un petit coup d’tazer“. Maar sinds 2013 is hij volop bezig met het project “poignées de punchlines” waar Deparone ongeveer 1 video per week voor maakt. De artiesten gaan “freestyle” op basis van een lijst opgelegde woorden. Die freestyles verschijnen uiteraard ook op het YouTubekanaal van Give Me 5.

En waar luistert Pat zoal naar overdag? “Als ik zelf niet met hip-hop bezig ben, luister ik naar… radio Nostalgie! Het lijkt misschien niet zo, maar ik ben een heel eclectisch persoon. Ik hou ervan om onderweg naar verschillende muziekgenres te luisteren om mijn hoofd leeg te maken. Mijn favoriete tramlijnen zijn lijnen 92 en 93, waarbij ik door verschillende wijken rijd en op culturele hotspots passeer, zoals bijvoorbeeld aan de Botanique. Onlangs zag ik van in mijn tram aan het rood licht de muzikanten van L’Or du Commun, na één van hun concerten.  Ze herkenden me direct, ondanks mijn uniform! :-)”

Video’s tot op de Reyerslaan

Onze talentvolle bestuurder is niet aan de aandacht van professionals ontsnapt. Sinds het begin van het schooljaar kruipt Pat achter het stuur van zijn auto en rijdt hij tot aan de gebouwen van de RTBF. Daar neemt hij deel aan het programma Contrôle Technique van Tarmac, het nieuwe hip-hopkanaal van de RTBF.

Oscar Beek, hip-hop bij de MIVB

Oscar Beek, dat is de nieuwe chatbot van de MIVB. Na Kat & Gorik, de siamese hipstertweeling, is het nu een hip-hoppend konijn dat onze reizigers allerlei leuke evenementen in Brussel voorstelt. Van 3 tot 19 oktober kan je de hip-hopwereld induiken in de pop-upstore “Chez Oscar” in het metrostation Rogier. Dj-sets, cd’s en vinyl, kledij (waaronder Give Me 5 T-shirts)… 2 weken lang is hip-hop er koning en dat maakt Deparone blij: “Het is fantastisch om hip-hop in de stad zichtbaar te maken. Het is een mooie erkenning van een muziekgenre dat open staat voor iedereen. Als ik mijn t-shirts daar zie liggen of als ik een opname doe voor Tarmac in een premetrostation waar ik ook werk… dat is echt de kers op de taart!

Photo : Gilles Fischer

Gerelateerde artikelen

Deel