Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
Search
Close this search box.

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Van chef-patissier in een sterrenrestaurant naar de MIVB
meilleur-best-patissier-stib
Van chef-patissier in een sterrenrestaurant naar de MIVB

Maël rijdt sinds 2017 met onze metro. Voor hij bestuurder werd bij de MIVB toonde hij zijn kunsten in de keuken van een sterrenrestaurant. Een smakelijk maar onverwacht verhaal zoals we het graag hebben op MIVBstories.

Maël komt van Montélimar in Zuid-Frankrijk. Terwijl de zon schijnt over zijn streek, stuurt zijn professionele loopbaan hem naar ons vlakke land. “Ik had een diploma elektriciteit en mechanica, maar mijn echte passie was altijd al patisserie”, vertelt Maël. “Ik had een bijkomende opleiding hotelschool op zak met het oog op een carrière als chef-patissier. Op mijn 21ste wilde ik me verder specialiseren in chocolade, maar liepen de zaken niet zoals gehoopt. Ik vond niet het juiste evenwicht tussen een opleiding volgen en tegelijk werken.”

België, het land van de chocolade

Een familielid vraagt zich op dat moment af waarom hij het niet eens in België probeert, het land van de chocolade. Al snel vindt Maël een avondcursus die hem toelaat overdag te werken als chef-patissier en ’s avonds les te volgen.

“Ik kon als chef-patissier aan de slag in een sterrenrestaurant en tegelijk ’s avonds opleiding volgen. Ik maakte dessertborden in overleg met de chef. In het begin moest ik mijn beroep voortdurend heruitvinden. Want zelfs al ligt België naast Frankrijk, de producten zijn verschillend. Zo heeft de room hier bijvoorbeeld een ander vetpercentage. Ik moest bij wijze van spreken alles opnieuw leren.”

Na een jaar in het sterrenrestaurant kronkelt de weg van Maël zich van job naar job. “Het was een moeilijke periode in mijn leven omdat ik slechts tijdelijke contracten kreeg en met grote financiële onzekerheid kampte. Ik had nood aan jobzekerheid.”

Van de keuken naar de MIVB

Maël beslist zijn kans te wagen bij de MIVB. “Omdat ik over een diploma elektriciteit en mechanica beschik, dacht ik dat ik wel een goede kans had”, vertelt hij. Voor hem is het duidelijk: hij wil met de metro rijden. Niet met de bus of de tram, maar met de metro! “Ik hou van de autonomie. Als je een panne hebt, dan moet je het zelf oplossen”, legt hij uit.

Nadat Maël slaagt in alle testen en zijn opleiding tot metrobestuurder heeft voltooid, vervoegt hij in 2017 de MIVB-familie.

“Als ik het opnieuw zou mogen doen, twijfelde ik geen seconde. Ja, ik mis de patisserie een beetje. Maar de werkzekerheid is zeker zo belangrijk! Ik ben vader van een elf maanden oud zoontje en ik ben gerust dat ik in een goed bedrijf werk, met vaste uren en het salaris dat erbij hoort. Het is zeldzaam dat je een bedrijf vindt waarvan je zegt dat je er je hele leven wil blijven.”

Vandaag heeft Maël een nieuwe uitdaging. Zijn familie blijven verwennen met desserts, maar vooral zijn zoon die galactosemie, een zeldzame genetische aandoening, heeft. “Het leven zit vol uitdagingen”, aldus Maël. “Nu moet ik leren alternatieven te vinden voor boter!”

En als we Maël vragen naar de toekomst, dan antwoordt hij dit: “Ik wil altijd mijn kennis delen. Daarom zou ik later graag instructeur willen worden bij de metro”.

We wensen Maël nog een lange loopbaan bij de MIVB.

insolite stib metier conducteur
Sur son frigo // Op zijn koelkast

Gerelateerde artikelen

Deel