Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
Search
Close this search box.

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Vooruit met de MIVB: de voortgangsbijeenkomst
17-2702-RendezVousDeProgres2017_InvitHeader-V4-NL
Vooruit met de MIVB: de voortgangsbijeenkomst

We gaan vooruit met de MIVB! Op 30 november houdt de MIVB haar voortgangsbijeenkomst, waarbij we inzoomen op “Mobility 4.0”. Wij gingen op bezoek bij Mathieu en François-Olivier die beiden werken op de afdeling Stategy & Innovation. 

Mathieu is van opleiding burgerlijk ingenieur en behaalde een Master in Mobiliteit in Turijn. “Van kinds af tekende ik al treinstations en havens… maar het heeft tot mijn hogere studies geduurd voor ik besefte dat ik er mijn beroep van kon maken.” François-Olivier  is ook burgerlijk ingenieur. Hij denkt graag na over de plaats van de MIVB in een duurzame en steeds groenere stadsomgeving. Hij begon zijn loopbaan bij de MIVB trouwens in de cel Milieu.

De verandering is volop bezig”, zegt François-Olivier overtuigd. “Burgers voelen zich verantwoordelijk voor de ruimte waarin ze leven. Ze nemen actief deel en daarom hebben we dit jaar “Mobility 4.0″  als onderwerp gekozen.” In de huidige hoogtechnologische tijden moeten we rekening houden met nieuwe uitdagingen, op wereldniveau. Klanten zijn hyperconnected, voertuigen steeds milieuvriendelijker, er verschijnen private spelers op de markt, etc. Het mobiliteitslandschap staat niet stil en de verandering wordt steeds tastbaarder.

De MIVB staat niet centraal op onze bijeenkomst. Wij willen het debat openen over de ontwikkelingen in de volledige mobiliteitssector”, legt François-Olivier uit. Experts uit verschillende Europese landen zullen elkaar aflossen tijdens lezingen en workshops. Vragen als “Data, het nieuwe eldorado van de mobiliteit?“, “Hoe kunnen overheden de verandering voorbereiden en sturen?” zullen centraal staan. Een uitstekende gelegenheid dus om de toekomst van het mobiliteitslandschap te bespreken.

Momenteel komt mobiliteit niet echt positief in de actualiteit. Wij willen de toekomst van het openbaar vervoer bekijken met een positieve insteek en focussen op de vooruitgang. Als het bijvoorbeeld gaat om zelfrijdende voertuigen komen twee dingen steevast ter sprake: de ethische problemen en wanneer die voertuigen zullen doorbreken. Wij denken meer na over de maatschappelijke uitdagingen op vlak van autonome voertuigen en hoe we ze kunnen integreren in de al aanwezige vloot”, legt Mathieu uit.

Hoe ziet de toekomst van onze voertuigen eruit?

François-Olivier wijst erop dat er vandáág al gewerkt wordt aan de toekomst. “Wij verhogen het aanbod, maken onze data publiek en organiseren een hackathon. Zo draagt de MIVB al bij aan de mobiliteit van de toekomst. En ook door onze voortgangsbijeenkomst natuurlijk. Verandering komt niet plots, maar stap voor stap. Onze voortgangsbijeenkomst doet een beroep op het collectief geheugen en draagt zo zeker bij aan verandering.” 

Zonder de inhoud van de bijeenkomst te onthullen, hebben Mathieu en François-Olivier hun eigen visie gegeven op de toekomst van de MIVB.”We moeten het netwerk van de MIVB verder blijven ontwikkelen. Het vormt als het ware de ruggenwervel van onze mobiliteit. Je zal ons openbaar vervoer nemen voor het grootste stuk van je traject. Daar moeten we dan nieuwe en innoverende diensten aan ophangen zoals autodelen, fietsdelen, zelfrijdende voertuigen, etc. Die zorgen voor opvulling van de ontbrekende stukjes. Deze combinatie zal de performantie enorm verbeteren.” 

Bedankt Mathieu en François-Olivier en afspraak op 30 november!

Hoe denk jij erover? Neem deel aan onze poll:

Gerelateerde artikelen

Deel