Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
Search
Close this search box.

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Vrouwen welkom bij de MIVB
flyers woman at work
Vrouwen welkom bij de MIVB

Met ongeveer 8.300 medewerkers, meer dan 300 verschillende beroepen en veel lopende projecten kan je niet naast de MIVB kijken als werkgever in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een werkgever die elk jaar meer vrouwen aanwerft, hoewel vrouwen helaas nog steeds ondervertegenwoordigd zijn binnen ons bedrijf. Om die vrouwen aan te trekken neemt de MIVB voor het tweede jaar op rij deel aan de jobbeurs Women@Work.

Eind 2016 was 9,78% van de medewerkers een vrouw, terwijl dat in 2000 nog maar 6,9% was. Vorig jaar was 14,5% van de nieuwe medewerkers een vrouw. Er komen dus jaar na jaar vrouwen bij, maar ze blijven een minderheid in ons bedrijf. Eén van die vrouwen is Chaïmae. Zij is al vier jaar buschauffeur bij de MIVB.

Een vrouwelijke buschauffeur

Toen Chaïmae bij de MIVB begon als buschauffeur kreeg ze een intensieve opleiding, en behaalde ze haar rijbewijs D. Sindsdien rijdt ze elke dag zeer geconcentreerd in het Brusselse verkeer, dat enorm chaotisch kan zijn.

Veel mensen denken dat buschauffeur een mannenberoep is, maar ik vind van niet. Mijn collega’s zijn erg vriendelijk en wij werken goed samen. Wat mij het meeste motiveert is dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de Brusselse mobiliteit. Ik breng kinderen naar school, ik breng mensen naar het werk en ik zorg ervoor dat oudere mensen bij hun naasten geraken“, vertelt ze.

Het is niet altijd gemakkelijk met een onregelmatig uurrooster en moeilijke dagen in het verkeer, maar Chaïmae staat sterk in haar schoenen en focust op de positieve elementen: de meeste reizigers zijn vriendelijk en beleefd.

Vandaag werken er 250 vrouwen als bestuurder, en 30 vrouwen in andere functies op het terrein, voornamelijk in patrouilles. De laatste jaren komen er steeds meer vrouwen bij de MIVB, maar wij willen dat er nog meer vrouwen zoals Chaïmae bij ons komen werken.  De MIVB zet enorm in op diversiteit en gelijke kansen op de arbeidsmarkt in Brussel, en daar horen dus ook vrouwen bij. Zo willen we de vooroordelen over “typische mannenberoepen” doen verdwijnen.

We willen komaf maken met de stereotypen die heersen over sommige beroepen en duidelijk maken dat die beroepen zowel voor vrouwen als voor mannen toegankelijk zijn“, legt Claire Van Zeebroeck van de Personeelsdienst uit.

En daarom neemt de MIVB voor het tweede jaar op rij deel aan de jobbeurs Women@Work.

Women@Work

Deze jobbeurs is speciaal gericht op vrouwen: de MIVB, de politie en Veolia vertellen er op deze ontdekkingsdag meer over verschillende openstaande vacatures. De beurs wordt georganiseerd in samenwerking met Cultureghem. Er zullen activiteiten zijn voor mama’s die met hun kinderen komen en er zal eten en drinken beschikbaar zijn aan democratische prijzen.

Women@Work vindt plaats op woensdag 10 mei in het slachthuis van Anderlecht, van 9u-15u. De bezoekers zullen er MIVB-ambassadrices kunnen ontmoeten (chauffeurs, veiligheidspersoneel, technische medewerksters,…), hen vragen stellen en in gesprek gaan.  Ook kunnen ze de verschillende opties qua tewerkstelling bij de MIVB bespreken, of kijken hoe een bestuurderspost eruit ziet. De bedoeling is om vrouwen te informeren en hen raad te geven bij het solliciteren.

Bij de MIVB werken

Bij de MIVB werken is natuurlijk meer dan een kwestie van fierheid. Je krijgt een aantrekkelijk loon, extralegale voordelen en een toffe werksfeer, zoals Nathalie in het filmpje hieronder vertelt. Het is leuk om elke dag je collega’s te zien en iedere dag opnieuw nieuwe uitdagingen te kunnen aangaan, vertelde ze ons.

We nodigen je graag uit op Women@Work volgende week om nog veel meer te weten te komen. Het wordt sowieso een interessant moment met onze medewerksters, waarna je misschien wel zin zal hebben om te solliciteren bij de MIVB! In dat geval zeggen we “tot heel binnenkort”! 🙂

Gerelateerde artikelen

Deel