Stib White BG
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB

MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB

MIVB stories

Wanneer jongeren het goede voorbeeld geven
Responsible Young Passengers
Wanneer jongeren het goede voorbeeld geven

Misschien ben je ze ooit al tegengekomen op ons net. Wie ? De RYP of Responsible Young Passengers. Hun rol : het goed samenleven op het openbaar vervoer bevorderen.

Want de MIVB is meer dan enkel het vervoeren van reizigers. Wij verzekeren dagelijks de mobiliteit van meer dan 800.000 personen in het Brussels gewest. Maar met meer dan 7.500 zijn we ook een van de grootste Brusselse bedrijven en hebben onze activiteiten een impact op onze omgeving. Daarom respecteren we een reeks principes die vervat zitten in het “maatschappelijk verantwoord ondernemen”.

Eén van die principes is dat de veiligheid van onze reizigers en personeel centraal staan.

We werken op drie fronten :

  1. preventie in samenwerking met het verenigingsleven
  2. ontrading door menselijke aanwezigheid
  3. Camera’s en repressie met hulp van de ordediensten

Het is in de optiek van de preventie dat we via scholen Responsible Young Passengers opleiden. In tegenstelling tot de bekende Responsible Young Drivers, wordt hier het verantwoorde gedrag van jonge reizigers belicht.

Dit jaar schreven zich negen scholen in voor een project met op het programma interpersoonlijke communicatie en beheer van conflicten, maar ook het bezoek van een metrostation waarbij een MIVB-medewerker, de “peter” van de RYP, alle mogelijke details meegeeft: wat is het derde spoor, wat doe je als er een voorwerp op de sporen valt, waarom is het belangrijk dat je je MOBIB-kaart valideert, etc.

Deze peters werken in de zone vlakbij “hun” school, wat het gevoel van nabijheid versterkt en de jongeren aanzet om hun omgeving te respecteren.

Het doel : dat de jongeren, eens gesensibiliseerd, echte « positieve leiders » worden die het goede voorbeeld geven op ons net.

Tijdens het schooljaar werden verschillende ludieke activiteiten georganiseerd om de teamspirit te versterken, aan te zetten initiatief te nemen, samen te werken en te delen. Allemaal belangrijke waarden van het project rond de Responsible Young Passengers.

Aan het einde van dit schooljaar ontmoetten we tijdens de laatste debriefing enthousiaste leerkrachten. Ze merkten een positieve wijziging in de algemene houding van hun leerlingen.

Op het terrein slagen de jongeren er nu in om bepaalde situaties te ontmijnen en dedramatiseren, zonder dat ze daarom voor superheld spelen. Veiligheid voor alles.

Meer weten over de Responsible Young Passengers 

Gerelateerde artikelen

Deel