Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

7 tips voor wanneer je gaat solliciteren

Je bent net van de schoolbanken af of gaat op zoek naar een nieuwe job en je twijfelt hoe je dat solliciteren nu precies het beste aanpakt? Onze collega’s van HR zien jaarlijks tienduizenden cv’s passeren voor vacatures op onze jobwebsite. Met al die ervaring verzamelden ze voor jou de 7 meest waardevolle tips. Zo zet je zonder problemen de eerste stap naar een (nieuwe) job!

1. Weet wat je wil

Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar twijfelen doet ook jouw mogelijke toekomstige werkgever twijfelen. Neem voor je solliciteert de tijd om na te denken over wat je wil doen en probeer jezelf in jouw toekomstige job in te beelden! Dat helpt je niet alleen bij jouw zoektocht naar een job, maar ook tijdens jouw sollicitatiegesprek.

2. Maak een lijstje

Simpel: maak een lijstje van (voor jou) ideale werkgevers, volg ze op hun sociale mediakanalen, hou hun website goed in het oog en activeer als dat kan vacaturemeldingen. Zo ben je er als eerste bij wanneer er (bijvoorbeeld bij de MIVB 😉 ) een plekje vrij komt.

3. Verzorg je cv

Vaak het minst aangename stukje: jouw cv opstellen. Maar o zo belangrijk! Hier let je best op:

  • Probeer om je cv niet langer te maken dan Ă©Ă©n pagina.
  • Maak duidelijk waarvoor je solliciteert en hoe jouw profiel bij de vacature past.
  • Laat je cv eerst even nalezen door iemand die je kent, voor je het doorstuurt.
  • Sla je cv op onder een duidelijke naam in PDF-formaat. Bijvoorbeeld: Naam_Voornaam_Jaar en niet “cv ok versie 23”.

4. Hou je kandidaturen bij

Zo vermijd je dat je plots wordt opgebeld en niet weet over welke vacature het precies gaat. Sla dus alle plaatsen waar je gesolliciteerd hebt op in een excel- of wordbestand. Zet er bij voorkeur ook een klein woordje uitleg bij.

5. Schrijf een gepersonaliseerde motivatiebrief

Onze recruiters onderscheiden de copy-paste motivatiebrieven zonder moeite van een originele. Een motivatiebrief moet – hoe kan het ook anders – aantonen dat je gemotiveerd bent en oprechte interesse hebt in de job. Neem dan ook even de tijd om die opnieuw te schrijven voor elke sollicitatie.

6. Toon zelfvertrouwen en wees eerlijk

Het belangrijkste is dat je eerlijk en jezelf bent tijdens een solicitatie. Je moet onze recruiters overtuigen dat jij de geschikte kandidaat bent. Toon dus zelfvertrouwen door bijvoorbeeld relevante ervaring(en) aan te halen.

7. Het ligt niet aan jou …

… wanneer je niet gekozen wordt voor de vacature. Of toch niet altijd. Het feit dat je niet geselecteerd bent, betekent niet meteen dat je geen goede kandidaat bent! Volhard en probeer bij een gelijkaardige functie opnieuw of zoek een vacature die beter bij jou past.

Benieuwd of de MIVB voor jou een job in petto heeft? Bekijk onze vacatures!

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous