MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Hoe houden we het koel in onze voertuigen tijdens hitte?

vehicules-stib-voertuigen-mivb_resize-scaled

Hoe houden we het koel in onze voertuigen tijdens hitte?

Wanneer je denkt aan comfort aan boord van een MIVB-voertuig, dan is de temperatuur een belangrijke factor. Zeker in de zomer. Om ook tijdens de warmste dagen een aangename sfeer te behouden, is het merendeel van onze voertuigen uitgerust met airconditioning.

Maar hoe werken die systemen nu eigenlijk aan boord van onze bussen, trams en metrostellen? En zijn al onze voertuigen ermee uitgerust? Je leest het in dit artikel.

Lucht verversen en koelen

We gebruiken twee methodes om de lucht in onze voertuigen te verversen: natuurlijke ventilatie, vooral bij het openen en sluiten van de deuren, en zogenaamde “mechanische” ventilatie via ventilatie- en koelsystemen.

Natuurlijke ventilatie

Elk voertuig is voorzien van natuurlijke ventilatie: bij elke halte zorgt het openen van de deuren (of het nu op een bus, tram of metro is) voor een regelmatige verversing van de lucht. Dankzij het veelvuldig in- en uitstappen van reizigers speelt dit eenvoudige mechanisme al een belangrijke rol in de luchtcirculatie aan boord.

Mechanische ventilatie

Aanvullend op de natuurlijke ventilatie zijn onze voertuigen ook uitgerust met mechanische systemen die instaan voor de koeling van de lucht.

Afhankelijk van het type voertuig gaat het om:

  • Luchtkoeling (ook wel gekend als “airconditioning”);
  • Of een gemengd systeem, dat buitenlucht binnenbrengt en die vooraf thermisch behandelt.

Deze systemen zijn cruciaal voor het comfort aan boord, zeker tijdens hete zomerdagen. Ze gebruiken voornamelijk buitenlucht, die eerst gekoeld wordt en vervolgens in het voertuig wordt geblazen. Zo zorgen ze tegelijk voor verkoeling én verversing van de lucht. We combineren dus twee complementaire technieken: koelen én verversen.

Zo’n installaties zijn kwetsbaar. Om storingen te vermijden, worden ze volgens een strikt onderhoudsplan nagekeken, volledig in lijn met de aanbevelingen van de fabrikant. Net vóór de zomermaanden, wanneer het systeem het hardst moet presteren, besteden we extra aandacht aan die controles.

Airco of natuurlijke ventilatie: het juiste evenwicht

De voorbije zomers krijgen we steeds vaker vragen over airconditioning, zowel van reizigers als van bestuurders.

Hoewel veel voertuigen effectief uitgerust zijn met airco, kunnen storingen of defecten jammer genoeg nooit helemaal uitgesloten worden. Bovendien kan de efficiëntie van het systeem in bepaalde omstandigheden beperkt zijn: wanneer de haltes elkaar snel opvolgen, als de deuren lang geopend blijven of wanneer reizigers de ramen openen.

In die gevallen verdwijnt de koele lucht snel, wat de indruk kan geven dat de airco niet werkt.

Toch is die natuurlijke ventilatie niet nutteloos: ze helpt mee om de lucht aan boord te verversen.

Een automatisch en energiezuinig systeem

In voertuigen met airconditioning werkt het systeem volledig automatisch. Het treedt pas in werking zodra de binnentemperatuur hoger is dan 23 °C. Zo vermijden we een te vroeg gebruik en kunnen we het energieverbruik beter beheersen. Bestuurders hoeven daarbij zelf niets te doen.

De gekoelde lucht wordt van het plafond naar de vloer verspreid, wat zorgt voor een gelijkmatige verdeling in het hele voertuig. Dit automatische systeem is standaard in onze bussen, in de trams van het type T3000, T4000 en TNG, en in onze M7-metrostellen.

Wat is het verschil tussen de voertuigen?

Bus
Al onze bussen zijn uitgerust met airco.

Tram

  • De T3000, T4000 en TNG-trams zijn voorzien van airconditioning. Samen vertegenwoordigen ze vandaag ongeveer de helft van onze tramvloot en dat aandeel blijft groeien dankzij de geleidelijke komst van de nieuwe TNG’s.
  • De T2000-trams hebben mechanische ventilatie.
  • De oudere PCC-trams hebben geen koelsysteem.
    Tijdens warme periodes zetten we zoveel mogelijk de modernste trams in om het gebruik van PCC’s zonder airco te beperken.

Metro

  • De M7-stellen (momenteel zo’n 30 % van de vloot, binnenkort 40 %) zijn volledig uitgerust met airconditioning.
  • De M6 en MX beschikken over mechanische ventilatie. Technisch gezien is het niet mogelijk om airco toe te voegen aan deze modellen, vanwege de beperkte ruimte in de tunnels. Voor de M7 hebben we een innovatieve oplossing gevonden: het aircosysteem zit verwerkt in een grote opening op het dak – deels aan de buitenkant, deels ingebouwd.

Een milieuvriendelijk systeem

Onze koelsystemen maken gebruik van gerecycleerd koelgas. Tijdens het onderhoud wordt dit gas opgevangen, gezuiverd en vervolgens hergebruikt. Dankzij deze werkwijze vermijden we het aanmaken van nieuw gas en beperken we de impact op het milieu, volledig in lijn met onze inzet voor een duurzame toekomst.

Conclusie

Een aangenaam comfort aan boord is voor ons een prioriteit. Daar hoort ook een goede temperatuurregeling en luchtkwaliteit bij. We blijven onze systemen verbeteren en luisteren naar jullie feedback om onze voertuigen op dat vlak verder te doen evolueren.

Gerelateerde artikelen
Deel

<span data-metadata=""><span data-buffer="">Copyright © 2022 stibstories