Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Twee minuten met DéparOne van muzieklabel Give Me 5

Achter DéparOne, bezieler van het Belgische hip-hop- en raplabel ‘Give me 5’, schuilt MIVB-medewerker Patrice. De Brusselaar is 17 jaar trambestuurder bij de MIVB. Hij vertelt ons graag meer over de twee facetten van zijn dagelijks leven: muziek en een tram besturen.

“Ik ben al 17 jaar trambestuurder bij de MIVB en ook oprichter van het label ‘Give Me 5’. Dat is een hip-hop- en raplabel uit Brussel. Ik maak video’s op YouTube met artiesten uit zowel België, Frankrijk, Zwitserland als Québec.” 

Niets scheen er op te wijzen…

Patrice leek nochtans niet meteen voorbestemd om voor de MIVB te gaan werken. “Ik studeerde journalistiek en stapte daarna over naar gespecialiseerd opvoeder. Maar ik was ’te jong en onbezonnen’ om door te zetten. Ik besloot te gaan werken en deed enkele interimjobs … Mijn schoonvader werkte 22 jaar bij de MIVB, dus was het ergens normaal dat mijn vrouw me aanmoedigde om er ook te solliciteren. Intussen werk ik al 17 jaar bij de MIVB en ik voel me er goed.”

Een dubbelleven op één spoor

Patrice heeft zette twee parallelle levens min of meer terzelfdertijd op de sporen. “In 2005 bracht ik samen met een vriend een eerste mixtape uit, en in 2007 een volgende. In 2008 gaf ik mijn werk concreet vorm door mijn eigen YouTube-kanaal te lanceren.” Patrices YouTube-kanaal telt momenteel meer dan 100.000 abonnees en heeft al 60 miljoen views. En niet in de laatste plaats omdat Patrice, alias DéparOne, met enkele grote namen uit de muziekwereld heeft samengewerkt. “Ik had het geluk een paar gerenommeerde artiesten achter mijn camera te krijgen, waaronder Orelsan, die ik mocht filmen in freestyle in de AB, of Médine, een geëngageerde rapper en ook een fantastische tekstschrijver.” Onder de meer dan 700 video’s zullen zowel kenners als leken zeker namen als Sniper of Convok herkennen… Maar ook niemand minder dan Stromae.

Brusselaar over de hele lijn

Als Brusselaar in hart en nieren is Patrice gehecht aan zijn stad. Hij houdt vooral van de diversiteit in Brussel. “Als ik een tramlijn was, dan zou ik lijn 93 zijn. Die start bij Legrand in het groen, doorkruist de Louizalaan, passeert voor het Koninklijk Paleis en rijdt verder naar Schaarbeek om te eindigen op het diepste punt van Laken. In mijn ogen weerspiegelt deze lijn de hele diversiteit van alle bevolkingsgroepen in Brussel. Je komt er een waaier aan verschillende mensen tegen en dat is superverrijkend.”

Een job in beweging 

“Het is geweldig tof om trambestuurder te zijn. Natuurlijk moet je aandachtig luisteren naar de instructies van de dispatching, maar voor de rest ben je onafhankelijk. Ik vind het fantastisch om niet te moeten vastgekluisterd zitten, ik zou nooit de hele dag op dezelfde plek kunnen blijven. In mijn tram vliegen de uren, en zelfs de jaren voorbij aan een ongelooflijke snelheid.” En, dan is er natuurlijk ook nog de grote MIVB-familie. “De verstandhouding is echt goed in de stelplaats in Elsene. Naarmate de jaren vorderen, beginnen er zich banden te smeden, de dynamiek is echt positief en onze chefs zijn ook luisterbereid.”

Je kan Patrice alias DéparOne terugvinden op YouTube, Facebook en Instagram.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous