Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Onze eigen beddingen zorgen voor meer biodiversiteit

Elk jaar beloont de MIVB de meest innoverende projecten die medewerkers zelf aanbrengen. Dit jaar heeft “Green Way” de eerste prijs gewonnen: dit project wil de eigen beddingen groener maken, en biedt veel voordelen voor de reizigers, voor de MIVB en voor het milieu. 

De eigen beddingen zijn belangrijk in een stad

Dankzij de eigen beddingen verplaatsen onze voertuigen zich vlotter door het Brusselse verkeer, zonder opgestopt te worden door auto’s. In Brussel zijn er intussen over een lengte van 50km eigen beddingen, die onderworpen zijn aan enkele specifieke regels uit de wegcode.

Op enkele eigen beddingen van de tram is er groen aanwezig. De takken van struiken kunnen de zichtbaarheid van onze bestuurders hinderen, of krassen maken op het koetswerk van de voertuigen. Het groen is ook moeilijk in de tomen en kan plots beginnen te woekeren. Onkruid geeft bovendien ook snel een slecht beeld van onze infrastructuur.

#omd10markii #olympus #shooting #sunshine #nature #photography #stib #tram #railway #oldschool #belgium

Une publication partagée par Aurelio De Nobili (@a_artist_life) le

Daarom hebben Calogero en Alvaro het project “Green Way” op poten gezet: ze willen de bestaande vegetatie op de bodem vervangen door een kruipplant: sedum. Sedum vormt een plantentapijt, zelfs in dorre en harde zones, en groeit veeleer in de breedte dan in de lengte. Sedum groeit ook zonder humus of voedingsbodem, perfect dus voor tussen de tramsporen. Om de eigen beddingen af te bakenen zou de huidige vegetatie vervangen worden door honingbloemen: deze wilde bloemensoort stopt de overwoekering van onkruid en trekt bovendien ook bestuivende insecten aan zoals bijen. En zo verhoogt de aanwezigheid van honingbloemen de biodiversiteit in de stad, door de bestuiving van insecten die aangetrokken worden door nectar en pollen. Als we deze plantengroei zouden kunnen aanbrengen in elke eigen bedding zou er een merkbaar verschil zijn!

sedum rails de tram stib

Resultaten

  • minder risico op ongevallen door een verhoogde zichtbaarheid
  • groenere eigen beddingen, met vegetatie die onder controle te houden is
  • een betere uitstraling van de trams en dus van de MIVB
  • lagere snoei- en verdelgingskosten

sedum sites propres bruxelles

Momenteel is er al een prototype van deze begroeiing aangebracht in de Joseph Baecklaan. De bedoeling is om de nieuwe vegetatie vanaf 2018 zoveel mogelijk te verspreiden, maar niet op alle eigen beddingen: als er ook taxi’s en bussen over de beddingen rijden, is er een stevig wegdek nodig.

De MIVB als eco-verantwoordelijke onderneming

De MIVB is enorm bezig met haar impact op het milieu met de bedoeling om het internationaal ISO 14001-certificaat te behalen.

site propre green way eigen beddingen

prototype site propre sedum eigen beddingen

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous