Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Mirko, een medewerker met pit

We trokken erop uit voor een ontmoeting met een nieuwkomer bij de MIVB : Mirko. Een medewerker met pit, want het gaat om de jongste aanwinst van de hondenbrigade. 🙂

Om Mirko te ontmoeten moesten we eerst ons beste « pootje » voorzetten bij zijn meester, Christophe en bij de instructeur van de hondenbrigade, Yves. Afspraak in Haren, op het oefenterrein.

Yves ging in september 2000 aan de slag bij de veiligheidsdienst van de MIVB en vervoegde snel de hondenbrigade. Als houder van verschillende brevetten van hondenmeester is hij verantwoordelijk voor zowel de opleiding van de hondenmeesters van de MIVB, als de africhting van de honden.

Hij speelt ook een beetje voor Cupido, want hij stelt de koppels hondenmeester-hond samen op basis van het karakter van beiden, de familiale situatie en verwachtingen van de meester. Een zware verantwoordelijkheid.

Yves merkte Mirko op buiten onze grenzen. Hij was net niet geslaagd voor de toelatingsproef voor de Parijse brandweer, omdat hij een beetje te speels was. Maar dat ontmoedigde Yves niet. Hij zag in Mirko een kandidaat met veel potentieel, nam hem onder zijn vleugels en vertrouwde hem toe aan Christophe, ook een nieuwkomer bij de hondenbrigade.

Une photo publiée par Stibmivb (@stibmivb) le

Christophe begon in 2005 als buschauffeur, maar koesterde toen al de hoop om ooit te kunnen samenwerken met een trouwe viervoeter. Hij had geduld en volgde alle etappes van de rekrutering om uiteindelijk hondenmeester te worden. Hij vervulde zijn wens in september 2016. Hij was eerst sceptisch over Yves’ keuze voor Mirko, maar 4 maanden aan zijn zijde nam alle twijfels weg. Mirko is niet alleen een supercollega, maar ook al een goed geïntegreerd lid van de familie.

Want na de werkdag, gaan de honden gewoon met hun meester naar huis. Dat is trouwens Ă©Ă©n van de voorwaarden om hondenmeester te kunnen worden: zorgen voor je metgezel, zowel tijdens als buiten de werkuren, de vakanties en zelfs als je op pensioen gaat.

Vandaag telt de MIVB elf hondenmeesters en dus ook elf trouwe viervoeters. Tegelijk zijn er ook nog zes gepensioneerden die samenleven met hun meester.

Wanneer de honden aankomen bij de MIVB zijn ze tussen 1 en 2 jaar. De opleiding van een nieuwe meester en zijn hond duurt ongeveer vier maanden en elke week ontmoet Yves de honden voor hun voortgezette opleiding of om eventuele gedragsproblemen op te lossen.

Het ligt voor de hand dat dit werk vooral een echte passie moet zijn. Er wordt immers een enorme beschikbaarheid en investering gevraagd van onze medewerkers: de hondenmeester is 24/24u bij zijn dier. Buiten zijn werkuren is onze instructeur Yves ook nog jurylid voor de toekomstige politiehonden, geeft hij privélessen dressuur, runt hij een hondenpension en zorgt hij voor zijn 10 honden!

Op het net zijn onze reizigers over het algemeen blij dat ze onze collega’s van de hondenbrigade kruisen. Dankzij de hond leggen ze vlot contact en zorgen ze voor een veiligheidsgevoel. Er ontstaat gemakkelijk een dialoog wanneer de medewerker vergezeld is van zijn hond en dat laat toe gespannen situaties te ontmijnen. De hondenbrigade voert jaarlijks niet minder dan 2.000 bewakingsopdrachten uit en 1.500 interventies bij incidenten.

Honden bij de MIVB, dat werkt! 🙂

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous