Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Lijn 150: de podcast van de MIVB – episode drie

(Audio)

Voor 150 jaar tram vertelt de MIVB haar geschiedenis in een nieuwe «format»: de podcast! Ontdek «Lijn 150»: de podcast van de MIVB.

Onze podcastreeks brengt u doorheen de geschiedenis van de tram, van de Belle Epoque naar ons toekomstige net.

De tram krijgt concurrentie

Na de oorlog staat Brussel in de steigers. De MIVB ontstaat in 1954 en de Belgische staat, de provincie Brabant en 21 gemeenten zorgen voor het beheer.

De stad bereidt zich voor op een belangrijk historisch moment: de Universele Wereldtentoonstelling van 1958 die plaatsvindt op de Heizelvlakte.

Het is een periode waar alles plaats moet maken voor de auto. De Kleine Ring wordt haast een snelweg en door de uitbreiding van de Grote Ring ontstaan nieuwe wijken in de Brusselse rand. Om die wijken te bedienen kiest de MIVB voor bussen, ten nadele van de tram. We spreken van de “bussificatie” van het net.

Bovengronds lukt het samenleven van tram, bus en auto niet zonder slag of stoot. De Brusselaars nemen hun toevlucht tot het openbaar vervoer, dat kreunt onder die hoge bezetting.

Als oplossing haalt de MIVB een project dat dateert van 1892 vanonder het stof: een ondergronds tramnet! Het komt er en vanaf eind jaren ’60 kunnen de Brusselaars de premetro nemen. De geschiedenis van de tram zal nog bewogen zijn.

Beluister de derde aflevering over Lijn 150

Beluister deze hieronder. Eveneens beschikbaar op Spotify en Apple Podcast.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous