Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Ga verder naar “Start” met de MIVB-versie van monopoly

De MIVB lanceert haar eigen monopolyspel. In deze versie van het bekende spel duiken de spelers in de wereld van het Brusselse openbaar vervoer. Net zoals Ivan. Ivan werkt al veertien jaar bij de MIVB. Overdag puzzelt hij de dienstroosters van onze bestuurders in elkaar en in zijn vrije tijd sleutelt hij aan gezelschapsspellen. Een jaar geleden kon hij passie en werk combineren: hij hielp mee bij het ontwerp van onze eigen monopoly!

Ivan (37) studeerde rechten en politieke wetenschappen en belandde na zijn studies bij de MIVB. “Mijn vader werkte bij de MIVB en zei me dat er verschillende leuke vacatures waren. Zo heb ik mijn plekje gevonden bij Netwerk, waar ik met mijn collega’s de dienstroosters van onze bestuurders en chauffeurs maak.” De passies van Ivan zijn niet op een hand te tellen. “Ik houd van cinema, sportweddenschappen, stripverhalen en sterrenkunde. Ik schaak graag, ben erg geïnteresseerd in geschiedenis en in militaire strategieën”. Een dag zou meer dan 24 uur mogen duren. “Ik slaap niet veel”, lacht Ivan.

Creatief met spelletjes

Van kleins af aan speelde Ivan ook graag gezelschapsspelletjes. Maar er was ook altijd wel iets wat hij anders wilde. “Ik vond toen al dat sommige spellen te lang duurden of dat het leuker zou zijn als we die ene regel een beetje aanpasten”, vertelt Ivan. Hij begon dan maar zelf spellen aan te passen en te ontwerpen.

Intussen zouden ongeveer vijftien gezelschapsspellen al het etiket “Made by Ivan” kunnen dragen. Van die vijftien zijn er een aantal die hij helemaal zelf heeft bedacht, andere zijn een aanpassing van bestaande spelen. Soms zelfs op aanvraag van zijn dochtertje, zoals onder meer een Star Wars memory, Dragon Ball,…

Ivan_Walraevens_spelen_jeux

Spelletjes op maat

Enkele jaren geleden maakte Ivan al eens een MIVB-remake van Scotland Yard, waarin de spelers Mister X moeten vangen door zijn verplaatsingen te analyseren. “Ik verving het bestaande bord door het MIVB-net. We speelden het soms onder collega’s om het net beter te leren kennen.”

Wanneer er een voorstel kwam om mee te werken aan de MIVB-versie van monopoly, was Ivan er natuurlijk als de kippen bij. Ook daar had hij eerder al zijn eigen MIVB-versie van gemaakt. Het spel zou in totaal 45’ duren. Villo en Cambio zouden ook op het spelbord voorkomen, je kon lijnen en haltes kopen, huizen werden vervangen door haltepalen en hotels door bushokjes.

Auteursrechten van monopoly

Deze versie werd niet de definitieve. Waarom? Je moet weten dat monopoly auteursrechtelijk beschermd is. Wie zijn eigen versie wil, moet strikte voorwaarden respecteren. Je kan niet zomaar de regels veranderen. De kleuren op het spelbord, de opvolging van de vakjes en hun inhoud moeten bijvoorbeeld dezelfde blijven, er kunnen bijvoorbeeld ook maar vier grote stations zijn.

“Bijna één jaar heeft het geduurd om tot de uiteindelijke versie te komen”, aldus Ivan. “In overleg met de uitgever van het spel, konden we de MIVB-touch zo goed mogelijk in het spel steken. Je vindt op het bord nu de meest gebruikte bushaltes, tram- en metrostations in plaats van winkelstraten. De Kans- en Algemeen Fonds-kaarten werden aangepast. En de traditionele pionnetjes werden vervangen door een bus, tram, metro, voetganger en een fiets.”

En nu kunnen we je met trots onze monopoly voorstellen! #itsplaytime

monopoly mivb stib

Eerste halte: Naamsepoort

Met de eindejaarsfeesten in zicht opent een pop-upstore in metrostation Naamsepoort; de MIVB-monopoly is ook daar te koop. Deze tijdelijke winkel is elke dag geopend, behalve op zondag, vanaf vandaag, maandag 27 november, tot zaterdag 9 december van 11.30 tot 18.30 uur. Op 9 en 10 december van 13 tot 17 uur is het spelletje  ook te koop in het Trammuseum.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous