Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Vier oude trams gaan naar het rusthuis

Vraag je je wel eens af wat er met onze oude trams gebeurt? Dat hangt echt af van tram tot tram. Trams 7729, 7755, 7757 en 7761 brengen hun laatste dagen door… in een rusthuis!

Op 8 maart werd Huis Vesale in Brussel ingehuldigd. Het rusthuis besteedde veel tijd aan de keuze van de inrichting om mensen met dementie zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Op 14 maart komen de eerste bewoners aan. Er zullen in totaal 128 personen kunnen verblijven, verspreid over 7 verdiepingen.

Huis Vesale wil haar bewoners zoveel mogelijk uit de medische context halen. Zo zal het personeel het bijvoorbeeld hebben over hun bewoners in plaats van over patiënten. Alle activiteiten moeten zorgen voor een maximale beleving van de bewoners, en alles vertrekt vanuit de 5 zintuigen. Het stimuleren van de zintuigen kan mensen met dementie namelijk helpen om zich beter te oriënteren in de ruimte. Zo bevindt de keuken zich in het midden van elke verdieping, om zo met geuren te kunnen werken. Ook de kleuren en materialen werden zorgvuldig uitgekozen. Elke verdieping kreeg een bepaald thema, gaande van de zee tot de hemel… en op elke verdieping is er ook een “MIVB-hoekje”!

MIVB-hoekje rusthuis

Een onderzoek in Italië heeft aangetoond dat het gevoel van te reizen ervoor zorgt dat patiënten tot 40% minder gaan verdwalen. En het is vaak wanneer ze verdwalen dat patiënten agressief en angstig worden. Deze gevoelens hangen dus niet rechtstreeks samen met dementie, maar komen eerder voort uit de frustratie die optreedt wanneer een patiënt zich pijn doet of niet meer weet waar die zich bevindt,”  legt Meneer Kremer uit, de voorzitster van het rusthuis. “Door een MIVB-hoekje te integreren in onze ruimtes, zullen de bewoners van het Huis Vesale zich hun ritjes op de tram herinneren, en zo krijgen ze een aangenaam gevoel.”

Het personeel van de MIVB was ook zeer opgetogen met dit project. Want er is toch niets mooiers dan de oude reizigers te herenigen met hun trams van vroeger?

MIVB-hoekje rusthuis

De zetels, leuningen, de belletjes en zelfs de verlichting werd uit de oude trams gehaald om hier hun volgende leven in te gaan. Voor dit project werden 4 geklasseerde tramstellen gebruikt als ‘donor’ om elke verdieping van het Huis Vesale te kunnen uitrusten met een MIVB-hoekje.

Wij hebben in ons archief enkele foto’s gevonden uit de tijd dat deze tramstellen nog in dienst waren:

tram 7729
Tram 7729 in 2006 – foto (c) Michel Reps
tram 7725
Tram 7755 in 1991 – foto (c) Michel Reps
tram 7757
Tram 7757 in 2012 – foto (c) Michel Reps
tram 7761
Tram 7761 in 2011 – foto (c) Michel Reps

Vanuit Huis Vesale zullen de bewoners bovendien een prachtig uitzicht hebben over Brussel, waardoor er zeker nog meer mooie herinneringen naar boven zullen komen.

uitzicht Brussel Huis Vesale

Recht tegenover het gebouw vinden we nog een leuke verwijzing naar de trams van de MIVB, met deze muurschildering van Chaland.

muurschildering tram

De 4 gerecycleerde trams van dit project werden in 1972 in dienst genomen bij de MIVB. Na meer dan 40 jaar goede en trouwe dienst, kunnen we wel stellen dat ze hun pensioen verdiend hebben 🙂

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous