MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Internationale Vrouwendag 2021

Clara Schumann

Internationale Vrouwendag 2021

Ter gelegenheid van Internationale Dag voor de Rechten van de Vrouw , beter bekend als Vrouwendag, zet de MIVB tien vrouwen in de kijker die een rol hebben gespeeld in onze geschiedenis. We doen dat met een knipoog, door de naam van tien stations voor één dag aan te passen. Je kan hier ontdekken wie deze vrouwen zijn en hoe ze hun stempel drukten op onze maatschappij.

Tien stations, tien markante vrouwen

Simone Veil

Hoe vat je het leven van Simone Veil samen in een paar regels? Simone Veil, voormalig staatsvrouw en magistrate, drukt haar stempel haar eigen en toekomstige generaties. Ze zorgt ervoor dat in 1975 de wet wordt goedgekeurd die abortus in Frankrijk uit de strafwet haalt. Haar inspirerende carrière maakte van deze overlevende van Auschwitz een icoon in de strijd voor vrouwenrechten. Ze wordt de eerste voorzitster van het Europees Parlement in 1979 en de eerste vrouwelijke minister in 1993. “Madame Veil” bewijst dat niets te hoog gegrepen is voor een vrouw.

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir is een feministische filosofe die wordt geboren in 1908. Ze staat bekend om haar filosofische essay “The Second Sex”, gepubliceerd in 1949. In dit werk toont de Beauvoir zich verontwaardigd over de toestand van vrouwen en pleit ze voor hun emancipatie. In 1954 wint ze de Goncourt-prijs met haar roman “Les Mandarins”, waarin ze het leven van Parijzenaars na de oorlog beschrijft. Simone de Beauvoir speelt ook een essentiële rol in de strijd van Gisèle Halimi en Elisabeth Badinter voor de erkenning van de marteling van vrouwen tijdens de Algerijnse oorlog en voor het recht op abortus.

Lucia de Brouckère

Lucia Florence Charlotte de Brouckère wordt in 1904 in Sint-Gillis geboren. Ze is een Belgische chemicus en universiteitsprofessor. Van 1930 tot 1932 doceert ze in Gent en wordt de eerste vrouw die les geeft aan een faculteit Wetenschappen in België. In 1933 behaalt ze haar onderscheiding in de scheikunde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrekt Lucia naar Londen en stelt ze haar wetenschappelijke kennis ten dienste van de oorlogsinspanning. In 1944 neemt ze de leiding van de sectie Chemische Industrie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in ballingschap. In 1945 keert ze terug naar België en om les te geven aan de ULB (Université Libre de Bruxelles). De Haute Ecole Lucia de Brouckère in Anderlecht draagt haar naam.

Heidi Van de Vijver

Heidi is een Belgische wielrenster die vooral bekend staat als Belgisch kampioen op de weg in 1994 en 1998. Ze neemt twee keer deel aan de Olympische Spelen en wint de Tour de France voor vrouwen in 1993. Ze eindigt ook nog twee keer als derde in de Tour. In 1999, 2000 en 2001 kroont ze zicht tot Belgisch kampioen tijdrijden. Ze is vandaag 51 jaar oud en ploegleider bij Ciclismo Mundial, de wegploeg van onder andere veldrijdsters als Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Sanne Cant. [Foto: siteducyclisme.net]

Malala Yousafzai

Malala is pas 23 jaar oud en wint in 2014 al de Nobelprijs voor de Vrede. Ze is dan amper 17 jaar en de jongste laureaat van de prijs. De Pakistaanse activiste verzet tegen het Taliban-regime in Mingora. Op 11-jarige leeftijd hekelt ze het geweld van de Taliban via een blog voor de BBC, “Dagboek van een Pakistaans schoolmeisje”, waarmee ze campagne voert voor onderwijs voor jonge meisjes. Op 9 oktober 2012 krijgt ze een kogel in het hoofd. Ze overleeft de aanslag, opgeëist door de Taliban. Sinds 2013 wil ze met haar stichting de scholen weer opbouwen die door het Taliban-regime zijn geplunderd en platgebrand. In 2017 roepen de Verenigde Naties ze uit tot ambassadrice voor de vrede en in 2020 haalt ze een Oxford-diploma. Het magazine Times roept haar uit tot een van de 100 meest invloedrijke vrouwen ter wereld.

Greta Thunberg

Je kon Greta Thunberg de afgelopen jaren bijna niet missen. Ze is een symbolische figuur in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Greta, momenteel 18 jaar, is sinds haar vroege tienerjaren actief op verschillende niveaus. In 2018 protesteert ze op 15-jarige leeftijd voor het Zweedse parlement en lanceert zo een internationale schoolstakingsbeweging tegen klimaatverandering. We kennen Greta ook van haar aangrijpende toespraak op de VN-top over klimaatacties in 2019 met haar beroemde “How dare you?”. Ze wordt op handen gedragen door een hele generatie.

Clémence Royer 

Clémence Royer wordt in 1830 geboren in Nantes. Aan het einde van de 19e eeuw maakt ze naam als feministe en vrijdenker. Als feministische filosoof en wetenschapper is zij de eerste die Charles Darwins “Origin of Species” in het Frans vertaalt. Ze staat ook bekend ​​als diegene die het darwinisme in Frankrijk introduceert en haar ideeën op grote schaal verspreidt. In 1870 is ze de eerste vrouw die wordt toegelaten tot de Vereniging voor Antropologie van Parijs. Ze voert ook jarenlang campagne voor de onderwijs van vrouwen.

Clara Schumann

Clara Schumann-Wieck is de vrouw van pianist en componist Robert Schumann. Ze is een van de weinige bekende vrouwelijke muzikanten uit de 19de eeuw. Clara speelt en componeert haar hele leven lang. Op haar elfde gaat ze op internationale tournee voor… 61 jaar! Het is dankzij Clara Wieck dat het werk van Robert Schumann in de hele wereld bekend is. Op het moment van haar huwelijk is ze bekender dan haar man en is ze de eerste die zijn werk speelt. Zonder Clara zou er geen Robert zijn. Ze besteedt het grootste deel van haar leven aan het eren van de werken van haar echtgenoot en krijgt daar op haar beurt de nodige erkenning voor.

Rosa Parks

Op 1 december 1955 weigert Rosa Parks, een 42-jarige Afro-Amerikaanse vrouw, haar plaats af te staan ​​aan een blanke man in een bus die haar na werk naar huis brengt. Ze wordt vervolgens gearresteerd, berecht en beschuldigd van verstoring van de openbare orde. Rosa gaat in beroep tegen het vonnis en krijgt steun van een jonge predikant, Martin Luther King. King roept op tot een boycot van de busmaatschappij die 380 dagen zal duren. Het Amerikaanse Hooggerechtshof zal in november 1956 beslissen dat de segregatie in bussen ongrondwettelijk is. ​Rosa Parks staat zo symbool voor de strijd voor fundamentele burgerrechten. Dominee Jesse Jackson zal over haar zeggen dat « Ze is gaan zitten, zodat wij konden rechtstaan”.

Sainte-Gudule

De oudste van onze reeks vrouwen is een echte Brusseles: Sint-Goedele, ook bekend als Goedele van Brussel of Goedele van Moorsel. Ze wordt geboren in 647. Ze is de patroonheilige van de stad Brussel, waar een kathedraal in haar naam is opgetrokken: de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, vlakbij het Centraal Station. Het verhaal gaat dat Goedele een lantaarn bij zich had die de duivel liet uitdoven. Zo hoopte hij dat ze de weg zou kwijt raken naar de kapel, waar ze ging bidden voor de minderbedeelden. God zou haar een engel hebben gestuurd om de vlam weer aan te steken. Goedele sterft in 747 in Moorsel. Ze wordt elk jaar gevierd op 8 januari.

Wil je hier nog meer over lezen? Lees dan gerust onze blogpost “De MIVB in het vrouwelijk” die we in 2020 schreven naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. Je leest er meer over de vrouwen op ons net.

Lees ook :

Gerelateerde artikelen
Deel

<span data-metadata=""><span data-buffer="">Copyright © 2022 stibstories