Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

In beeld: zo zullen de stations voor de nieuwe Brusselse metro eruit zien

De nieuwe Brusselse metro krijgt stilaan meer vorm. Daar horen natuurlijk ook nieuwe metrostations bij. . Hier zijn de eerste beelden van de nieuwe Brusselse metrostations van het noordelijke deel van de toekomstige metrolijn 3 van de MIVB. Je krijgt er meteen ook een korte uitleg over de toekomstige metrolijn 3 bovenop.

De nieuwe Brusselse metrolijn

Het traject van de toekomstige metrolijn 3 loopt tussen het station Albert en het toekomstige station Bordet. Deze nieuwe lijn zal het zuiden en het noorden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in ongeveer twintig minuten met elkaar verbinden.

De werkzaamheden voor de metrolijn zijn al begonnen. Ze worden in twee fasen uitgevoerd: fase 1 betreft het bestaande traject tussen de stations Albert en het Noordstation. Deze fase van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door de MIVB. Dit traject wordt momenteel uigebaat als premetro (ondergrondse trams). Het zal worden omgevormd zodat het volwaardige metro’s kan ontvangen. Fase 2 is het noordelijke deel van metrolijn 3, tussen het Noordstation en Bordet. Beliris zal deze fase van de werkzaamheden voor zijn rekening nemen.

plan nouveau métro à bruxelles

De nieuwe metrostations in Brussel

Voor de aanleg van de nieuwe Brusselse metro zal een tunnel van 5 km worden gegraven tussen het Noordstation en het toekomstige metrostation Bordet.

In totaal krijgt Brussel 7 nieuwe stations.

Bordet

Bordet wordt het eindpunt van de nieuwe Brusselse metrolijn. Het station heeft een intermodale functie. Alle aansluitingen met andere vervoermiddelen, zoals bus, tram en metro, zijn aanwezig. Er is ook een fietsenstalling met 400 plaatsen op het terrein. Het metrostation Bordet is bereikbaar via 3 assen die de Haachtsesteenweg, enkele grote winkels en een toekomstige tram- en trein-esplanade met elkaar verbinden.

station bordet stib

Vrede

Het metrostation Vrede ligt in Evere, tussen het Vredeplein en de Muziekacademie. Het station zal functioneren als scharnier tussen twee verschillende pleinen: het ene meer handelsgericht en het andere meer vrijetijdsgericht met de academie. Het heeft 2 ingangen en is georganiseerd op 4 verdiepingen. Er zijn 4 liften, die tot een diepte van 24 meter gaan om de metro rechtstreeks te bereiken.

station Paix Stib

Linde

Het metrostation Linde ligt op het kruispunt tussen Stuckens en Verdonck. Dit station is een eerbetoon aan het tuinbouwverleden van de wijk. Het station ziet eruit als een moestuin in de open lucht dankzij de architectuur van het glazen dak. Er is daardoor veel lichtinval, wat het praktisch maakt vanuit energie-oogpunt. Op het dak zijn ook zonnepanelen aanwezig. Die voorzien in 14% van de energiebehoefte van het station Linde.

Station Tilleul - Stib

Riga

Het metrostation Riga ligt in het hart van het François Rigaplein in Schaarbeek. Het station is grotendeels ondergronds, waardoor de groene omgeving kan worden behouden én het uitzicht op het daar aanwezige erfgoed. Dit station vormt de verbinding tussen de handelszone op de Helmetsesteenweg en de nabijgelegen woonwijk. Er is plaats voor 150 fietsen.

Station Riga Stib

Verboekhoven

Dit station ligt op 100 meter van de “Berenkuil”. Het is een intermodaal knooppunt en de ligging is perfect voor verbindingen met tram 7 en de MIVB-buslijnen.

Station Verboekhoven STIB

Colignon

Op het Colignonplein bevindt zich het station Colignon. Het doel van dit station is de inwoners van Schaarbeek gemakkelijk toegang te verschaffen tot het gemeentehuis. Net als bij het metrostation Riga zijn de ingangen van het station discreet, om het erfgoed van het plein te bewaren. Het metrostation Colignon telt 4 verdiepingen en ligt op een diepte van 32 m.

Station Collignon Stib

Liedts

Het metrostation Liedts is een multimodale plek, met een groen plein en twee toegangen tot het station op het plein. Zo komt ruimte vrij om midden op het plein een gezellige openbare ruimte aan te leggen. Het kruispunt van de Marnestraat en de Paleizenstraat blijft toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.

Station Liedts Stib

Meer weten over metro 3?

Om meer te weten te komen over de toekomstige stations van de nieuwe Brusselse metro, kan je terecht op de website van Metro 3.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous