Operatie Thermos en de MIVB: een hartverwarmend partnership

Operatie Thermos deelt jaarlijks duizenden maaltijden uit aan daklozen in Brussel. De MIVB en haar personeel zijn nauw betrokken bij dit initiatief dat niet alleen honger stilt, maar ook hartverwarmend werkt.

Lees ook: Daklozen op ons net: wat doet de MIVB?

Elke winter, van 1 november tot 30 april, zorgen een dertigtal ploegen en in totaal meer dan 700 vrijwilligers voor maaltijden voor daklozen. Sinds het begin van de jaren ’90 springt de MIVB mee op de kar door per avond 1 tot 3 bussen in te zetten. Die zorgen niet alleen voor het vervoer van de maaltijden van de keuken van de vzw tot het station Kruidtuin, maar ook om daklozen indien nodig te vervoeren naar onthaal- en opvangcentra.

De MIVB en Operatie Thermos, een duurzame match

Naast de terbeschikkingstelling van vrijwilligers zorgt de MIVB ook voor de financiering van minimum 10 avonden. Gemiddeld neemt de MIVB zo'n dertig avonden voor haar rekening, waarbij 14.000 maaltijden worden verdeeld.

Ook tijdens de coronacrisis ging Operatie Thermos gewoon door, ondanks de maatregelen. Met respect voor de hygiëneregels fungeerde het als een echte take away. De maaltijden werden in typische eetbakjes geserveerd,
zodat het in een zakje kon worden meegenomen. 

Voor de coronacrisis kwam er ook telkens extra financiële steun voor de vzw ook via de verkoop van truffels aan MIVB-medewerkers, een speciale kerstverkoop en deelname van onze collega's aan de 20km van Brussel. Dat werd helaas tijdelijk stopgezet.

De vzw krijgt geen subsidies en kan enkel blijven werken dankzij giften. We hopen uiteraard dat we deze initiatieven zo snel mogelijk opnieuw kunnen hernemen.

Scouts

De bezieler van Operatie Thermos is vrijwilliger van het eerste uur Daniel Halconruy. Hij is een intussen gepensioneerd MIVB-medewerker en was lang voorzitter van de vzw. Céline Vivier heeft intussen de fakkel overgenomen.

Het verhaal van de vzw begint in december 1987 toen scouts, wanneer ze van de trein stappen, getroffen worden door het lot van de daklozen in het Centraal Station. Ze bieden hen een thermos koffie en broodjes aan.

Ze doen de volgende dag hetzelfde en nadien elke avond. Na een maand raken ze overdonderd door de omvang van de taak en lanceren ze via de media een oproep tot vrijwilligers. Er worden ploegen gevormd voor de bedeling van de maaltijden. Operatie Thermos is geboren.

De voedselbedelingen van Operatie Thermos lopen telkens van 1 november tot 30 april. Maar dat wil niet zeggen dat je buiten die periode niets kan doen. Via de website van Operatie Thermos kan je je vrijwilliger stellen, zelf een ploeg oprichten, een gift doen of materiaal schenken.