Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Medewerkers MIVB delen expertise in Repair Cafe

Je weet misschien al dat de MIVB inzet op upcycling, recyclage… Het Brussels openbaar vervoer en haar medewerkers tonen geen gebrek aan creativiteit als ze voorwerpen of materialen nieuw leven kunnen inblazen. Onze reizigers kunnen nu ook zelf van profiteren van al die expertise, want onze technici leren je hoe je zelf kleine apparaten kan herstellen tijdens een maandelijks Repair Cafe in Molenwest, vlakbij het Westststation.

Ken je Touria nog? Het verhaal van deze specialiste in elektromechanica raakte heel wat mensen. Haar atypische loopbaan dankt ze uiteraard aan haar talent, maar ook aan een eerder toevallige ontmoeting tijdens een Repair Cafe. Toen ze haar koffiemachine aan het herstellen was, merkte de leraar haar talent en suggereerde haar bij de MIVB te solliciteren. Bekijk het vervolg in het videoportret dat we van haar maakten.

Maar wat is nu precies een Repair Café? Het is een plaats waar mensen uit een wijk of gemeenschap terecht kunnen om kleine elektrische apparaten te laten herstellen of leren te herstellen. Het doel? Een tweede leven geven aan deze voorwerpen met de hulp van mensen met expertise. En wie heeft er technische kennis en expertise? Technici van de MIVB die in hun vrije tijd graag mensen helpen.

Een Repair Café, hoe werkt dat?

Uw koffiezet is stuk? Je hebt een probleem met de batterij van je telefoon? In plaats van deze apparaten weg te gooien en te vervangen, waarom ze niet herstellen? Het draagt alleen maar bij aan een meer duurzame samenleving. Dat is de bedoeling van een Repair Cafe.

Hoe gaat het in zijn werk? Je komt gewoon met je te herstellen voorwerp naar het Repair Cafe, en met de hulp van een gediplomeerde technicus of een enthousiaste knutselaar geef je het een tweede leven. Helemaal gratis bovendien! Daarnaast is een Repair Cafe een plaats waar ervaringen uitgewisseld worden, waar je leert, een leuk gesprek hebt… En je wandelt buiten met een mooie resultaat, tenminste als het voorwerp hersteld geraakt.

Waarom een Repair Café van de MIVB ?

Dit Repair Café is een idee dat ontstond binnen de MIVB, bij de medewerkers zelf. Waarom niet de expertise die we in huis hebben ter beschikking stellen? We tellen meer dan 300 beroepen bij de MIVB, kennis genoeg. Daarnaast willen we ook een band opbouwen met de deelnemers en onze reizigers, een band die onze technici niet altijd hebben omdat ze in de stelplaats werken.

Het Repair Café op de Molenwest square

In de praktijk

Het Repair Cafe vindt plaats elke laatste vrijdag van de maand. De eerste keer werd het georganiseerd op 30 april 2021. Het is er in de eerste plaats voor de bewoners van de wijk rond het Weststation. Daar hebben we een heel lokale verankering, dankzij de stelplaats Jacques Brel, die er vlakbij ligt. Meer nog: het idee ontstond bij de collega’s van Brel, waar trouwens ook Touria werkt.

Maar het café is er wel degelijk voor iedereen. Je bent welkom, onze technici zijn er om jouw apparaat te herstellen, met respect voor de geldende maatregelen.

Je kan er dus elke laatste vrijdag van de maand terecht, van 17 tot 19 uur in de twee containers op de Molenwest square, op de hoek van de Ninoofsesteenweg en de Vandenpeereboomstraat.

Voorstelling Repair Café MIVB in Molenwest


Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous