Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Een frietje steken met de MIVB

Ze zijn wereldwijd gekend als “French fries”, maar zouden toch oorspronkelijk van bij ons zijn…Nee, excuseer, ze ZIJN Belgisch! We eten in België alvast het meeste aantal frietjes per inwoner. Ook in Brussel kan je op vele plaatsen een frietje steken. Voor de internationale dag van de Belgische friet stelt de MIVB je graag enkele lekkere adresjes voor die je gemakkelijk kan bereiken met de bus, tram of metro. Laat het smaken!

Maison Antoine

Aan het Jourdanplein heb je Maison Antoine, al generaties lang een trekpleister voor de smaakpapillen van de inwoners van Etterbeek en voor de toeristen die passeren in de Europese wijk. Een gastronomisch adresje dat af en toe slachtoffer is van zijn eigen succes, maar waar de verwachtingen sowieso ingelost worden zodra je je puntzak in de hand hebt. Als het mooi weer is, kan je je proeverij verderzetten in het Leopoldpark, dat vlakbij ligt. Het is er erg ontspannend zitten. Ook de cafés rondom laten je toe om je puntzak verder op te peuzelen als je er een drankje bestelt op het terras.

Hoe geraak je daar?

Bussen 59, 60 en 80 van de MIVB kunnen je afzetten aan de haltes Jourdan of Vijvers. Van daar is het nog een paar meter stappen tot je bestemming. Het metrostation Schuman (lijnen 1-5) ligt ook maar op een paar minuutjes van het Jourdanplein. Maison Antoine bevindt zich op het plein.

Bus 60 richting Ambiorix

Frit’ Flagey

In Elsene is het moeilijk om friet te zeggen zonder daar meteen ook Flagey aan te plakken. Tijdens de grote werken op het Flageyplein dacht men dat dit historisch frietkot ging verdwijnen. Maar Frit’ Flagey is er nog steeds. Het frietkot staat op een van de grootste pleinen van Brussel, alsof het er al altijd stond. Men komt van alle hoeken van Brussel om er aan te schuiven om deze heerlijke frietjes te verorberen. In de zon is het aangenaam om je frietjes nog warm te kunnen opeten onder vrienden op één van de bankjes op het plein.

Hoe geraak je daar?

Het Flageyplein is een grote verkeershub voor de MIVB. Daarom is er vaak zoveel volk. Tram 81 zet je daar af, net als bussen 38, 60 en 71. Frit’ Flagey bevindt zich op het plein, aan de kant van de Malibranstraat.

Friterie de la Barrière

Dit frietinstituut bestaat intussen vijftig jaar en de inwoners van Sint-Gillis kunnen het maar al te zeer appreciëren. Je schuift er tussen 11u30 en 1u ‘s morgens aan voor verse frietjes. Ze worden er gebakken volgens de Belgische traditie, zodat je verse, krakende frietjes meekrijgt. Een onmisbare stop voor de Belgische frietliefhebber in Brussel!

Hoe geraak je daar?

Je stapt af aan de halte Bareel, via tram 97 of bus 48. Nog een paar stappen en je bent er! Tram 81 stopt trouwens ook op een paar honderd meter van je bestemming. Het frietkot bevindt zich in de Parklaan nummer 5, in Sint-Gillis.

Frietkot Chez JEF

In 2019 werd dit frietkot tot het beste van Brussel gekroond. Chez JEF nodigt je uit om de aangename gemeente Neder-Over-Heembeek te ontdekken, ten noorden van Brussel. Chez JEF is de perfecte plek om bijzonder lekkere frietjes te proeven. Het bevindt zich op het rustige Peter Benoitplein, ver van alle toeristische trekpleisters van de hoofdstad.

Hoe geraak je daar?

Je kan er gemakkelijk geraken met de bussen van de MIVB. Neem bus 47, 53 of buslijn 56 vanaf Schuman of  Buda. Ze brengen je tot de halte Peter Benoit. Het is op dit gelijknamige plein dat het frietkot zich bevindt. Chez JEF bevindt zich net achter de Sint-Pieter en Pauluskerk.

Le Tram de Boitsfort

We konden “Le Tram de Boitsfort” niet links laten liggen natuurlijk. Sinds 2012 vind je dit frietkot op het Payfaplein, op de sporen van de oude eindhalte van lijn 94. Het frietkot bevindt zich in een afgedankte T7000-tram. Je hebt er een take-away en een eat-in deeltje, dat bestaat uit een paar houten tafeltjes. Een bijzondere omgeving om 100% handgemaakte Belgische frietjes te eten!

Hoe geraak je daar?

Met de MIVB moet je afstappen aan halte Wiener. Tram 8 brengt je tot daar, net als buslijnen 17 en 95. Le tram de Boitsfort vind je op enkele meters. Je zal het sowieso vinden!

En verder…

Het is onmogelijk om hier een lijst op te stellen van alle lekkere frietadresjes in Brussel. Maar je hebt hier toch al een mooi lijstje, voor als je een frietgoestingske hebt. Laat het smaken!

Ter herinnering

In onze voertuigen is het verboden om te eten of te drinken, zowel in onze bussen, als in onze trams en metro’s. Meer info vind je hier.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous