MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

De “omgekeerde” halte: blunder of geniaal?

IMG_20200813_084926

De “omgekeerde” halte: blunder of geniaal?

Heel wat mensen vragen zich af waarom sommige schuilhuisjes “omgekeerd” staan, met de rug naar de straatkant. Een blunder? Niet echt. We leggen je in deze blogpost uit waarom de halte in de goede richting staat en waarom dat goed nieuws is!

Eens om de zoveel tijd duikt er op sociale media of in de media een foto van één van onze schuilhuisjes met als commentaar “Wie doet zoiets?” of “Deze halte staat omgekeerd!”. Het gaat dan om een foto waarop een schuilhuisje in de “verkeerde” richting lijkt te staan.

De foto doet misschien vermoeden dat een verstrooide collega een fout heeft gemaakt, maar niets is minder waar.

Een slimme halte

We zijn uiteraard gewoon aan schuilhuisjes die hun opening naar de straatkant hebben. Als je er een ziet dat werd geplaatst in de andere richting zou je aan een fout kunnen denken. Maar als je erover nadenkt dan begrijp je dat een omgekeerd schuilhuisje praktische voordelen kan bieden.

De voornaamste reden om een schuilhuisje zo te plaatsen is plaatsgebrek. Wanneer er te weinig plaats is op het voetpad en je het huisje “gewoon” zou plaatsen zou er nog nauwelijks plaats zijn voor een doorgang voor voetgangers.

Bovendien moeten de gebouwen bereikbaar blijven. Een schuilhuisje vlak voor een deur of etalage installeren is geen optie. Door onze schuilhuisjes met de rug vlak tegen de straatkant te bouwen, winnen we plaats ten voordele van de voetgangers. Zo zorgen we voor een doorgang voor mensen met beperkte mobiliteit en kinderwagens van 1,5 meter. Dat is de norm.

Deze plaatsing is ook veiliger en beschermt bovendien tegen opspattend water van voorbijrijdende voertuigen.

Concreet geval: de Elsensesteenweg

halte Sint-Bonifaaswijk – Elsene

Als we tijdens de herinrichting van de halte Sint-Bonifaaswijk op de Elsensesteenweg ons schuilhuisje op de traditionele manier hadden geplaatst, dan hadden we slechts 1,5 tot 1,8 meter ruimte voor doorkomst van voetgangers gehad. Dat is binnen de normen. Maar niet voldoende om de drukke stroom voetgangers in deze winkelstraat te verwerken.

Het schuilhuisje werd daarom omgekeerd geplaats wat een ruimte van meer dan 3 meter oplevert.

Ongebruikelijk in Brussel, populair in Londen

abribus londres
Londen

In Londen worden de meeste haltes zo geplaatst. Ook in andere landen zijn er voorbeelden.

Terwijl de halte op de Ninoofsesteenweg tijdelijk was en intussen is verdwenen, zijn we van plan om dit soort inplanting altijd te doen als het voordelen oplevert voor de vlotte doorstroming van voetgangers. Zo hebben we in Jette nu voor het eerst ook een omgekeerd schuilhuisje aan de tramhalte Koningin Astridplein.

Je bent dus gerustgesteld. We hebben niet geblunderd door het schuilhuisje verkeerd te plaatsen. Het is het resultaat van grondig denkwerk, dat zijn nut al elders heeft bewezen en dat voetgangers gelukkig zal maken.

halte Koningin Astridplein – Jette

Gerelateerde artikelen
Deel