Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Een hulde aan de MIVB met videoclips

Elke dag nemen honderdduizenden reizigers de bus, tram of metro aan talrijke haltes en stations op ons net. Deze plaatsen spelen soms ook de hoofdrol in een artistiek en muzikaal project: de videoclip!

«On prendra le tram 33 pour manger des frites chez Eugène…».  Dit zinnetje zong Jacques Brel voor zijn Madeleine, in het liedje met dezelfde naam. Het werk van Jacques Brel ging over de landsgrenzen heen, maar zijn muziekteksten worden vaak gekoppeld aan de “belgitude” en aan Brussel.

Jacques Brel overleed jammer genoeg veel te vroeg. Wij hebben een metrostation dat zijn naam draagt, en denken dat Jacques Brel zelf wel blij zou zijn geweest met een videoclip in de tram waarover hij zong.*

Een beetje geschiedenis

De eerste muziekvideo’s verschenen in Australië op het scherm. Dat was in 1974 en was meteen ook het begin van de muziektelevisie. Nog geen tien jaar later brak de videoclip echt door, dankzij MTV, en in het bijzonder dankzij het liedje “Video Killed the Radio Star”. Een nieuw soort televisie is geboren. De Amerikaanse zender MTV verandert onze band met hedendaagse muziek.

Video Killed the radio Star – The Buggles

Een prinses op een tram

In 1987, na het grote succes van hits als «Ouragan» en «Flash», brengt de prinses en zangeres Stéphanie van Monaco hulde aan haar vroegere levenspartner, Paul Belmondo. Ze schrijft voor hem “Fleurs du mal”. Om dit lied te illustreren kiest ze voor Brussel en meer bepaald voor een tram van de MIVB. Het liedje, dat verscheen op het album “Besoin”, behaalde misschien niet het verhoopte succes, maar in de clip reizen we mee op lijn 44, tussen de haltes Tervuren en het Trammuseum. Stéphanie van Monaco stapt in het voertuig 7129 (geleend van het Trammuseum, met nummer 92) richting Pogge) komende van Tervuren Station. De clip werd midden in de week opgenomen, maar de dienstverlening op de lijn werd niet verstoord. In werkelijkheid reed het voertuig 7129 tussen twee andere voertuigen op lijn 44.

Stéphanie van Monaco zorgde voor een massa nieuwsgierigen aan de twee haltes (onder wie ook MIVB-medewerkers). Maar dat was niet naar de zin van de prinses, die de opname volgens ooggetuigen maar niets vond. Ze reageerde koelbloedig op haar fans bij aankomst aan het Trammuseum, en stak zelfs haar tong uit zodra de opname was afgelopen.

Gelukkig was er maar 1 opname nodig voor de clip.

Fleurs du Mal – Stéphanie de Monaco

Tipsy wachten op de tram

Op een regenachtige dag in mei 2013 leek Stromae tipsy op zijn tram te wachten aan de halte Louiza. Er verschenen verschillende amateurfilmpjes op internet waaruit bleek dat de zanger redelijk aangeschoten was. De Belgische zanger haalde al snel de voorpagina’s. Een paar dagen later speelt hij voor het eerst zijn nieuwe single “Formidable” op France 2.

Nog wat later ontdekt het grote publiek ook de bijhorende clip. En, verrassing: die werd volledig opgenomen met verborgen camera aan de halte Louiza. Daar waar Stromae een paar dagen eerder werd opgemerkt door zijn fans. Een mooi staaltje communicatie!

Stromae scoort hiermee één van zijn grootste hits, ook dankzij zijn magistrale clip. De MIVB was in het begin niet op de hoogte van het project, maar is zeer tevreden dat één van haar haltes alweer een hoofdrol kreeg. Deze clip werd intussen al meer dan 250 miljoen keer bekeken op YouTube!

Formidable – Stromae

De metro van Indochine

In 1999, na een lange tijd uit de media te zijn verdwenen, brengt de Franse groep Indochine een nieuw album uit: “Dancetaria”. In april 1999 was het achtste album beschikbaar, en dat was toch opmerkelijk want de gitarist van de groep, Stéphane Sirkis, was in februari van datzelfde jaar overleden.

Maar dat hield de groep niet tegen om verder te gaan. De song “Juste toi et moi” is daarvan het bewijs. Dit lied is heel romantisch en inspirerend, en breekt daarmee volledig met de eerdere stijl van de band.

De clip van deze single werd opgenomen in onze metro. Jonge reizigers ontmoeten en observeren elkaar onder het toeziend oog van een aantal wetenschappers die ook in de metrostellen zitten. Voor de aandachtige kijkers onder jullie: in enkele scenes kunnen jullie de stations Gribaumont en Roodebeek herkennen.

Juste toi et moi – Indochine

Henri PFR, generatie Pannenhuis

De jonge Belgische muzikant Henri Peiffer (Henri PFR) kent het MIVB-net goed. Hij is ook erg actief op social media. Het metrostation Pannenhuis, waarover veel gepost wordt op Instagram door de atypische architectuur van het station (cilinders en buizen in een specifieke oranje kleur), komt mooi in beeld in zijn laatste clip “Going On” ft. Soran.

Going On – Henri PFR

Een reis die startte in Linkebeek

Angèle Van Laeken komt eigenlijk van Linkebeek. Angèle neemt de “belgitude” en haar Brusselse roots intussen mee naar het buitenland. In een stijl die toch wel verschilt van die van Jacques Brel, verstopt ook zij haar voorliefde voor de MIVB niet. Ze deed zelfs mee aan een Q&A op ons muzikaal platform Vibes.

In één van haar singles, “La Loi de Murphy”, speelt tram 7171 op lijn 81 een leuke rol… al was Angèle te laat om die tram te nemen.

via GIPHY

En jij?

Als jij ook gebruik wil maken van de locaties/voertuigen van de MIVB voor jouw muzikale project, contacteer dan gerust onze medewerkers. Zij willen jou graag ontmoeten en uitleg geven. Hier kan je de regels terugvinden voor beeldopnames op ons net.

* Jacques Brel verscheen wel al in een langspeelfilm aan het stuur van een auto tijdens een achtervolging tussen een auto en tram 81.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous