Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Op ontdekking langs de Groene Wandeling

Brussel is veel groener dan je denkt. Met haar 8000 hectare groene ruimte is het zelfs de tweede groenste stad van de wereld, na Washington. Vandaag laten we jou de Groene Wandeling ontdekken!

We hadden het op deze blog al over het Park van Brussel, maar heb je al gehoord van de Groene Wandeling?

De Groene Wandeling is een traject van zo’n 60 kilometer rond Brussel, langs afgebakende paden die zowel stedelijke als landelijke zones doorkruisen.

Zeven trajecten

De Groene Wandeling is over zijn hele traject bewegwijzerd. Ze is opgedeeld in 7 stukken die tussen de 5 en de 12 kilometer lang zijn. Zo kan je op je eigen ritme elke route ontdekken.

Elk traject heeft een duidelijk begin en einde. In dit artikel leggen we je uit hoe je de Groene Wandeling kan combineren met de MIVB. We vermelden per stuk telkens één van de twee toegangen (elk stuk kan je uiteraard in twee richtingen kan afleggen), het tweede vermelden we dan bij het volgende stuk.

1. De Heizelvlakte en de koninklijke parken

Het eerste traject is 6,6 kilometer lang en voert je langs grote ruimtes zoals het Park van Laken, het Ossegempark, het Atomium… of meer intieme plaatsen zoals de Koloniale Tuin, het Sobieskipark of de Tuinen van de Bloemist. Je wandelt lang de Japanse Toren en aan de andere kant van het kanaal ontdek je een spoorwegtafereel met het station van Schaarbeek.

Toegang: rondpunt Jean Offenberg, tram 3 (halte De Wand), tram 19 (halte Eeuwfeest), metro 6 (halte Heizel).

2. Tussen Zenne en Woluwe

Dit stuk van de route loopt over 7,1 kilometer en verbindt, zoals de naam al doet vermoeden, de valleien van de Zenne en de Woluwe. Ondanks het feit dat het de stad doorkruist, kan je er een oude molen bewonderen. Ook het moeras van de boerderij Hof ten Berg is een omweg waard.

Toegang: Doolegtpark, tram 55 (halte Linde), bus 59 (halte Picardie).

3. De Woluwevallei

Dit 9,8 kilometer lange stuk volgt de loop van de Woluwerivier. Het grootste stuk van de rivier loopt ondergronds. De wandeling neemt een oude spoorwegbedding uitgerust met brugjes. Je ontdekt er onder meer het Tournay-Solvay-park, Senypark en Ten Reukenpark, en de Mellaertsvijvers. Eens in Bosvoorde, in de Bezemhoek, herken je plaatsen uit de film Toto le Héros. Je wandeling eindigt aan de prachtige abdij van het Rood Klooster en het gelijknamige natuurgebied.

Toegang: metro 1 (station Alma).

4. Het Zoniënwoud en het zuiden van Ukkel

Dit stuk van de wandeling is 8 kilometer lang. Het start aan het Tournay-Solvaypark en loopt het Zoniënwoud in. Dat laatste staat bekend voor zijn beuken die tot wel 200 jaar oud kunnen zijn.

In Ukkel doorkruis je het Engelandplateau en de oude zandgroeve van de Kauwberg. Je kan er kikkers, vleermuizen en watersalamanders tegenkomen in de natuurreservaten Kinsendael en Kriekenput.

Toegang: tram 8 (Bosvoorde station) of dankzij onze collega’s van de NMBS met de S-train 8 (ook Bosvoorde station).

5. Tussen Geleytsbeek en Vogelzangbeek

Dit stuk is met zijn 11,2 kilometer het langste van de Groene Wandeling. Het biedt de meeste contrasten. Het wisselt natuurgebieden of met het kanaal en een industriële zone.

In Vorst ontdek je het Bemptpark en zijn mythische stoomtreintje (bekijk het uurrooster!). Onder de ring zie je de Zenne in openlucht, voor ze opnieuw verdwijnt onder Brussel.

Toegang: Kinsendael, tram 51 (halte Engeland).

6. Pajottenland

Dit deel is goed voor 7,2 kilometer tussen Anderlecht en Molenbeek, in het westen van Brussel.

De Pedevallei, Scheutbos, Neerpede… Ze zijn vertegenwoordigers van het architecturale patrimonium van het Pajottenland. Niet ver van daar bevindt zich het decor van de Parabel der blinden van Breughel.

Eens in Molenbeek kan je de geklasseerde site van het Scheutbos ontdekken, die een schitterend panorama biedt op zowel Brussel als het platteland.

Toegang: Lenniksebaan, metro 5 (station Erasmus)

7. De vallei van de Molenbeek

Het laatste deel van de Groene Wandeling neemt je over 9,3 kilometer mee langs Berchem, Jette, Molenbeek en Ganshoren.

Dit stuk vertrekt op het punt waar de grenzen van Berchem, Molenbeek en Dilbeek samenkomen. Je wandelt langs het Wilderbos, het moeras van Kattebroek en het natuurreservaat Zavelenberg, waar een van de laatste actieve boerderijen van Brussel ligt.

Dichtbij de kinderboerderij van Jette vind je de overblijfselen van een gallo-romeinse villa. De wandeling eindigt dichtbij de moerassen van Ganshoren en Jette, en het prachtige Kasteel de Rivieren.

Alle informatie over de Groene Wandeling (Leefmilieu Brussel)

De Groene Wandeling op Google Maps

groene wandeling anderlecht
(c) Frédéric Demeuse
Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous