Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Moet je je hand omhoog steken voor de tram of bus?

Het antwoord is kort en simpel: ja, je moet je hand omhoog steken om de tram of bus te doen stoppen aan de halte. En toch krijgen we daar vaak klachten over. We leggen je uit waarom je je hand moet opsteken en geven je vier tips waarmee je nooit meer een tram of bus mist!

Waarom moet ik mijn hand omhoog steken?

Je kan je natuurlijk afvragen waarom de bus of tram niet gewoon altijd aan de halte stopt. Het MIVB-net heeft 1700 voertuigen en telt meer dan 2000 haltes, bediend door 17 tramlijnen en 54 buslijnen. Aan een groot deel van die haltes passeren meerdere bus- en/of tramlijnen.

Onze chauffeurs kunnen geen gedachten lezen en dus onmogelijk weten of je zijn of haar voertuig wil nemen. Stel bijvoorbeeld dat je aan de bushalte Koning staat en wacht op bus 33. Maar aan dezelfde halte passeren ook lijnen 27, 33, 38 en 95. Hoe kan jouw chauffeur weten dat jij bus 71 moet hebben als je je hand niet opsteekt. Hij of zij kan ook onmogelijk aan alle haltes stoppen waar mensen staan, want als niemand opstapt verliest de bus teveel tijd.

Daarom vragen we dus altijd je hand omhoog te steken wanneer de bus of tram aan de halte aankomt. Doe je dat op tijd en op een duidelijke manier, dan zal de bus of tram steeds voor jou stoppen.

Maar mijn bus stopt wel zonder teken te doen hoor!

Het kan inderdaad gebeuren dat de bus toch aan jouw halte stopt. Hoe komt dat? Een gelukstreffer! Iemand die op de bus zit heeft bijvoorbeeld aangegeven te willen afstappen net aan de halte waar jij zit te wachten, waardoor die stopte. Onze chauffeurs zijn niet verplicht aan de halte te stoppen wanneer niemand zijn hand omhoog stak en niemand op de bus op het signaalbelletje drukte om uit te stappen. Steek dus altijd jouw hand omhoog en vergeet niet wanneer je op de bus zit op het signaalbelletje te drukken wanneer je wil uitstappen.

Hand omhoog gestoken en niet gestopt

Heel erg zelden gebeurt het dat je jouw hand omhoog stak en dat de bus of tram jou toch voorbij rijdt. Als het een geruststelling mag zijn: geen van onze chauffeurs dragen een wrok voor onze reizigers en zullen dit niet bewust doen. Als dit gebeurt, hebben ze het gewoon niet in de gaten of zit de bus of tram gewoonweg te vol. Onze chauffeurs en bestuurders rijden in dat laatste geval door omdat ze weten (via onze dispatching) dat er snel na hun een nieuwe bus of tram arriveert.

Je kan er zelf voor zorgen dat de buschauffeur of trambestuurder wel in de gaten krijgt dat hij of zij moet stoppen.

Maak altijd een duidelijk gebaar: hou je hand dus zo hoog mogelijk in de lucht. Zorg ervoor dat je je hand niet te vroeg, maar ook niet te laat in de lucht steekt. Waarom? Een lege standaardbus weegt al snel 11,7 ton, wat plots heel snel stoppen onmogelijk maakt. Een tram die 40 km/u rijdt, heeft ongeveer 40 meter nodig om te kunnen stoppen. Je kan je trouwens ook maar beter goed vasthouden op zowel tram, bus als metro. Je weet nooit wanneer de bestuurder plots moet remmen om een ongeval te vermijden.

Steek je hand in de lucht op het moment dat je de chauffeur of bestuurder duidelijk kan zien zitten en blijf niet op het bankje aan het perron zitten, maar doe een kleine stap vooruit. Op die manier zal de buschauffeur of trambestuurder je zeker opmerken. Probeer ook altijd een beetje op tijd aan de halte te staan, want wanneer je moet lopen om de bus te halen, ben je meestal al te laat.

Kort samengevat: met deze vier tips mis je nooit meer de tram of bus!

  • Wees op tijd (minstens 5 minuten op voorhand) aan de bus- en/of tramhalte.
  • Ga duidelijk en zichtbaar rechtstaan.
  • Wees aandachtig en kijk niet de hele tijd op je smartphone. Voor je het weet, reageer je te laat.
  • Komt je bus of tram toe aan de halte? Kijk in de richting van de bestuurder en steek je hand omhoog op het moment dat je hem of haar duidelijk kan zien.

Nog niet overtuigd? Bekijk in onze video welke kansen je allemaal mist door je hand niet omhoog te steken!

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous