Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Manneken Pis trekt MIVB-uniformen aan

Vrijwel iedereen kent Manneken Pis. Maar wist je ook dat hij regelmatig één van zijn duizend kostuumpjes aantrekt? En dat vier van die kostuums uniformen van de MIVB zijn? Dat verdient een woordje uitleg!

We hoeven jou niet meer uit te leggen dat Manneken Pis een standbeeldje is van een plassend jongetje in het centrum van Brussel. Het bekendste Brusselse ketje staat op de hoek van de Stoof- en de Eikstraat, vlakbij de Grote Markt. Maar dat de toeristische trekpleister ook een eigen garderobe heeft, klinkt misschien wel nieuw in de oren.

De garderobe van Manneken Pis

Het Manneken werd geëerd door koningen en prinsen en kreeg een rijke voorraad kledingstukken, waarvan de stad de bewaring toevertrouwde aan een kamerheer. Die zorgt voor de aankleding van het Manneken op bijzondere feestdagen.

Het Manneken heeft sinds midden jaren zeventig de rasechte Brusselaar Jacques Stroobants als officiële aankleder, wiens vrouw ongeveer tweehonderd kostuums voor Manneken Pis heeft gemaakt. Die kostuums worden zorgvuldig bewaard in het Stedelijk Museum, het Broodhuis, op de Grote Markt. De garderobe telt meer dan duizende kostuums.

De uniformen van de MIVB

Onder al die kostuums zitten dus ook vier uniformen van de MIVB. Op zondag 5 december trekt Manneken Pis een uniform aan van een MIVB-bestuurder. Het gaat om ons huidige uniform, maar dus zeker niet het eerste. Een kort overzicht.

Trambestuurder (1985)

Manneken Pis trambestuurder

Manneken Pis krijgt zijn eerste MIVB-uniform in 1985, in België uitgeroepen tot het “Jaar van het openbaar vervoer”. Aanleiding is de 150ste verjaardag van de aanleg van de eerste spoorlijn op het Europese continent, die Mechelen met Brussel verbond.

Controleur (1993)

Manneken Pis als controleur MIVB

Het tweede kostuum, dat van controleur, wordt geschonken in 1993.

Bestuurder (2014)

Manneken Pis bestuurder MIVB

In 2014 krijgt Manneken Pis de nieuwe versie van het bestuurdersuniform. Dat gebeurt ter ere van het 60-jarig bestaan van de MIVB én de 25ste verjaardag van de regionalisering van het openbaar vervoer. We spreken er over bestuurder, want inmiddels dragen onze tram-, metrobestuurders en buschauffeurs dezelfde uniforms.

Bestuurder (2019)

Nieuw uniform Manneken Pis MIVB

In 2019 krijgen de bus-, tram- en metrobestuurders alweer een nieuwe look.
Die vernieuwde versie mag dat natuurlijk niet ontbreken in de kleerkast van onze geliefde Manneken Pis. Om de komst van zijn nieuwe kostuumpje te vieren volgt een hele ceremonie op 3 mei 2019.

Wist je trouwens dat Manneken Pis op 23 vaste data in het jaar in een ander kostuum wordt gestoken. Op 5 december is het opnieuw de beurt aan de MIVB.

De sages van het Manneken

Niet alleen heeft het Manneken meer dan 1.000 kostuums in zijn kleerkast hangen, hij is het symbool van het spottende, ‘zwanzende’ karakter van de Stad Brussel. Manneken Pis is wereldberoemd vanwege zijn guitige uiterlijk en ook de legenden die om zijn persoon werden geweven.

Die sages en legenden lopen ver uit elkaar. Van een eerste sage die verhaalt hoe Brussel werd aangevallen door vijanden, die op een gegeven moment deden alsof ze zich overgaven, tot een “klein manneke” dat zijn behoefte deed tegen de deur van een heks. Wie fan is van een goed verhaal heeft een wikipediapagina vol sages, vetes en navolgingen.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous