Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Netheid, een zaak van iedereen !

In Brussel zijn verschillende instanties verantwoordelijk voor de reiniging en het onderhoud van de wegen. Dat kan bijzonder ingewikkeld lijken. Wie moet de metrostations, onze voertuigen of de haltes kuisen? En wie is die beruchte “wegbeheerder”? We leggen je alles uit in dit artikel!

Het principe is in feite redelijk simpel:

  1. De MIVB kuist zijn voertuigen en de metrostations
  2. De gemeenten reinigen de straten (en dus ook de haltes die langs deze straten liggen) op hun grondgebied.
  3. … behalve de gewestwegen, die het Gewest via Net Brussel voor zijn rekening neemt.

De wegbeheerder, dat is dus de gemeente of het Gewest, afhankelijk van de locatie.

Kaart van de gewestwegen
Kaart van de gewestwegen

Op de website be.brussels vind je de kaart en de lijst met de gewestwegen.

Dagelijks zijn 600 medewerkers van Net Brussel bezig met de reiniging van 410km gewest- en bovengemeentelijke wegen. De 19 gemeenten nemen het onderhoud van 1.347km wegen voor hun rekening, met uitzondering van enkele zones met bovengemeentelijk belang zoals de omgeving van het Noord- en Zuidstation en het bovenste gedeelte van de Vijfhoek, rond het Warandepark. De medewerkers van Net Brussel krijgen trouwens een specifieke opleiding en uitrusting voor de reiniging van onze eigen beddingen, die vooral langs gewestwegen liggen.

Afhankelijk of het gemeentelijk of gewestelijk grondgebied is, is het respectievelijk ook de gemeente of het Gewest die verantwoordelijk is voor de plaatsing en leegmaken van vuilnisbakken, ook diegene aan de haltes.

Bij de MIVB reinigen dagelijks 120 mensen de 69 metro- en premetrostations. Dat is zo’n 200.000 vierkante meter te onderhouden oppervlakte, goed voor 30 voetbalvelden.

In 2014 maakten we deze video waarin we aan onze reizigers uitleggen wat er precies gebeurt bij het kuisen van een metrostation: de vuilnisbakken leegmaken, het station kuisen voor de ochtendspits, de vloer boenen, het stof wegnemen en desinfecteren van grepen en poortjes, eventueel gebroken glas opvegen,… en dat elke dag opnieuw.

En wat met sneeuw en ijs ?

Iedereen die op het gelijkvloers woont is verantwoordelijk voor het ijs- en sneeuwvrij houden van het voetpad. En dat principe geldt ook hier: het is aan de wegbeheerder om de weg vrij te maken en indien nodig zout te strooien aan de haltes.

Netheid, een zaak van iedereen !

Begin december deed de video van Leo Not Happy, gedraaid aan de halte Vanderkindere in Ukkel, heel wat stof opwaaien. Tijdens het draaien betrapte Leo Not Happy zelfs een reiziger op heterdaad, toen hij zijn sigarettenpeuk weggooide net voor hij de tram opstapte.

Ook al werken de MIVB, de gemeenten en Net Brussel samen aan een properder Brussel, we mogen zeker niet vergeten dat het iedereen zijn verantwoordelijkheid is om afval in de vuilnisbak te gooien. Moeilijk is dat niet.

Het zijn kleine dingen die van Brussel een nettere stad maken. 🙂

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous