Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Onze CEO kruipt achter het stuur

Na de tram in 2013 en de metro in 2014, spitst onze CEO, Brieuc de Meeûs, zich nu toe op het besturen van een bus. Om beter de realiteit op het terrein te begrijpen en te weten hoe ons materieel werkt, heeft hij niet geaarzeld om terug op de schoolbanken te gaan zitten.

Als buitenstaander lijkt het heel eenvoudig om buschauffeur te worden 😉

Les Barons
Les Barons

De realiteit is anders.

De opleiding van onze buschauffeurs

Vooraleer ze alleen de remise mogen buitenrijden en hun eerste reiziger mogen meenemen, volgen ze een opleiding van 44 werkdagen en leggen ze liefst 9 examens af. De opleiding start met theorie: de wegcode, mechanica, reglementen specifiek voor de MIVB, defensief rijgedrag, ongevallenpreventie, milieuvriendelijk rijgedrag, stressbeheer, klantenrelaties,…een heel programma! Daarna is het tijd voor een praktijkopleiding op de scholingspiste van de remise in Haren. Volgende stap: de stad ingaan en oefenen in reële omstandigheden, overal in de stad, tijdens en buiten de spits, het zijn de gekende “scholingsbussen”, die zo noodzakelijk zijn om het vak te leren.

De theoretische examens, de praktijk- en mondelinge examens zetten de verschillende stappen van de opleiding kracht bij. Een ultiem examen van anderhalf uur op de weg is de laatste stap voor het verkrijgen van een rijbewijs D en het Vakbekwaamheidsattest dat nodig is voor personenvervoer op professionele basis.

Onze jonggediplomeerden worden twee weken begeleid tijdens hun dienst door een “peter” voor ze alleen de weg op mogen. 🙂

Het plezier om te leren

Onze directeur-generaal kon enkel een versnelde opleiding genieten voor hij achter het stuur van een bus kroop op de scholingspiste. De gelegenheid bij uitstek om de realiteit op het terrein en ons materieel van zeer dichtbij mee te maken.

Onze directeur-generaal kon enkel een versnelde opleiding volgen alvorens hij achter het stuur op het oefenplein kroop. Dé gelegenheid om de realiteit op het terrein te beleven en ons materieel grondig te ontdekken. “Op het terrein gaan, mensen ontmoeten, de MIVB van elke dag zien, zien hoe ze georganiseerd is, haar processen, alles wat ons doet leven elke dag, dat is zeer belangrijk”, voegt hij toe.

brieuc de meeus chauffeur de bus buschauffeur

Meer dan 2000 buschauffeurs

In juli werd de kaap van 2000 buschauffeurs gerond bij de MIVB. In 2015 komen nog 315 nieuwe chauffeurs de geledingen versterken.

Ondanks de positieve ervaring keert Brieuc de Meeûs terug naar zijn functie als directeur-generaal, maar het staat je vrij te solliciteren op onze website jobs.mivb.be ! 😉

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous