Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Op museumbezoek met de MIVB

We kunnen intussen wel zeggen dat 2020 een jaar is zoals geen ander. Als je niet naar het buitenland op reis gaat, kan je daar natuurlijk van gebruik maken om zo Brussel te (her)ontdekken. Curiosa genoeg hier, en musea ook. Als je graag een museum bezoekt, kan je er altijd met de MIVB heen. We geven hieronder enkel tips voor musea die zeker een bezoekje waard zijn!

Het Hortamuseum

De Belgische architect Victor Horta wordt gezien als de aanvoerder van de art nouveaubeweging. Deze kunststijl wordt vandaag nog nauwelijks gebruikt, maar art nouveau blijft een architecturaal pareltje in de geschiedenis van Brussel. Victor Horta liet zijn stempel na in de hoofdstad en daarbuiten: het Autriquehuis, het Volkshuis Brussel (dat vandaag helaas niet meer bestaat),…

Het Hortamuseum is in feite de voormalige verblijfplaats en atelier van Victor Horta. Het bevindt zich in de Amerikastraat in Elsene en is een fascinerend museum voor kunstliefhebbers, liefhebbers van geschiedenis en van mooie interieurstukken. In het huis bevindt zich nog grotendeels de decoratie van indertijd.

Hoe geraak je er? Met de tram (trams 81, 92 of 97) stap je af aan de halte Janson. Het museum bevindt zich op 3 minuutjes wandelen. Met de bus (bus 54) houd je halt aan de halte Drievuldigheid: het is van daar nog 4 minuutjes tot het museum.
Adres: Amerikastraat 23-25, 1050 Brussel.

Museum voor Natuurwetenschappen.

Wie ging hier nu niet naar als excursie op school? Het Museum voor Natuurwetenschappen bevindt zich niet ver van de Europese instellingen en is een waar paradijs voor liefhebbers van paleontologie en natuurgeschiedenis vanaf de 19de eeuw. Je kan er de Iguanodons van Bernissart bewonderen, die in 1878 op 300 meter onder de grond werden gevonden in een steenkoolmijn in Bernissart, in de provincie Henegouwen.

Het museum onderging de afgelopen jaren een volledige transformatie. Het maakt deel uit van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen van België. Dit museum blijft een must in Brussel, zowel voor klein als voor groot.

Hoe geraak je er ? Neem bus 34 of bus 80, ze zetten jou af vlak voor het museum, aan de halte… museum
Adres: Vautierstraat 29, 1000 Brussel

Adam – Brussels design Museum

Wel ja, ook Brussel heeft haar Designmuseum. In 2014 opende het museum haar deuren, nadat het Atomium de Plastic Design Collection verwierf.

Adam- Brussels Design Museum is een verrassende plek, waar design in al haar vormen voorkomt. Het museum wil design toegankelijk maken voor iedereen. En het museum is daarin met glans geslaagd!

Hoe geraak je er? Met de metro (lijn 6) stap je af op de Heizel, en van daar ga je zeven minuutjes te voet. Met de tram, en bussen 14 en 83 geraak je er ook.
Adres: Belgiëplein, 1020 Brussel.

Stripmuseum

Ook dit is een trekpleister voor de hele familie, waar je moeilijk omheen kan. Het museum is elke dag open, je kan er een permanente tentoonstelling bezoeken. Ze toont de geschiedenis van het stripverhaal en zoomt in op de grootste tekenaars en scenarioschrijvers van deze kunstvorm. Voor de fans van Kuifje, maar ook van Robbedoes en Kwabbernoot, De Smurfen,…

Het Belgisch Stripcentrum en bijhorend Stripmuseum bevindt zich in een Art Nouveaugebouw (ontworpen in 1906 door Victor Horta) in de Zandstraat en werd in 1989 geopend.

Het strekt zich uit over 4200 m² en heeft ook de grootste bibliotheek van stripverhalen in België. Om jaloers op te zijn als stripfanaat!

Hoe geraak je er? Met de metro (lijnen 2-6) stap je af in Kruidtuin of in Rogier.
Adres: Zandstraat 20, 1020 Brussel

MIMA

Het Millennium Iconoclast Museum of Art is hét museum van stedelijke kunst in Brussel. Het is beter bekend onder de naam MIMA, bevindt zich langs het kanaal, in de oude gebouwen van de brouwerij Belle-Vue en telt vier verdiepingen en 8 tentoonstellingsruimtes. Er zijn zowel permanente als tijdelijke exposities en ze worden gecombineerd in deze verrassende ruimte. Het MIMA stelt stedelijke kunst voor van de 20ste eeuw, alle stijlen door elkaar.

Hoe geraak je er? Met de metro (1-5) stap je af in het station Graaf van Vlaanderen. Met de tram (lijn 51) stapj e af aan de Naamsepoort. Het museum bevindt zich recht tegenover deze halte.
Adres: Henegouwenkaai 39-41, 1080 Sint-Jans-Molenbeek

En verder…

Brussel en omgeving, dat zijn meer dan 80 musea! Kunst, geschiedenis, wetenschappen,… er is voor ieder wat wils. Dicht bij elk museum is er wel een station of een halte van de MIVB zodat je er gemakkelijk geraakt.

Er bestaat zelfs een speciale formule die openbaar vervoer en je bezoek aan verschillende musea combineert aan voordelig tarief: de Brussels Card.

Wist je trouwens dat de Brusselse metro de grootste ondergrondse kunstgalerij van Brussel is?

Geniet van je museumbezoek met de MIVB!

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous