MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Brussel, een geschiedenis van stadions

Copy of QUIZ historique (1)

Brussel, een geschiedenis van stadions

Voor een Brusselaar is het moeilijk om de geschiedenis van de stad niet te linken aan sport. Van voetbal naar hockey over atletiek, Brussel is een sportieve stad. En ze heeft heel wat stadions. Elk stadion heeft een verhaal te vertellen. Ontdek mee het sportieve Brussel en deze markante plaatsen van de Belgische sport.

Koning Boudewijnstadion

Het Koning Boudewijnstadion is het grootste van Brussel en België wat zitplaatsen betreft. Het dateert van de wereldtentoonstelling in 1935 en de aanleg van het Heizelplateau. En het was het toneel van talrijke Europese voetbalfinales (waarvan ook de tragische finale van 1985, waarna het toenmalige Heizelstadion van naam veranderde) en de thuishaven van onze Rode Duivels. Sinds 1977 vindt hier ook de Memorial Van Damme plaats. Dit evenement trekt elk jaar de beste atleten van het moment aan. Er werden overigens ook al wereldrecords gebroken, zoals in 1996 op de 10.000m (door de Marokkaan Salah Hissou) of het polsstokspringen (door de Russin Yelea Isinbayeva, op 4m92).

Ter info, juist naast het grote stadion vind je de “Kleine Heizel”. Het is rustieker gebouwd en in dit stadion vinden de matchen plaats van het nationale rugbyteam.

Koning Boudewijnstadion

Hoe geraak je er?

Er zijn meerdere mogelijkheden: met metrolijn 6 ben je er super snel. Je stapt af in ofwel Heizel of in Koning Boudewijn. Enkele minuutjes te voet verder, en je bent aan het stadion. Het wijst zichzelf uit zodra je uit het metrostation bent. Ook tram 7 stopt daar (halte Heizel) net als trams 51 en 93 (terminus Stadion).
Bussen 84 en 88 zijn ook een goed alternatief (halte Koning Boudewijn)
Adres: Marathonlaan 35/2, 1020 Brussel

Joseph Marienstadion

Dit stadion is een omweg waard. Het ligt in Vorst, maar het is Union Sint-Gilloise dat er sinds 1919 zijn matchen speelt. In 1926 werd het stadion een eerste keer gerenoveerd. Het hoofdgebouw van het Marienstadion is opgetrokken in art deco-stijl en veranderde niet. De façade is trouwens een beschermd monument. We kunnen er gebeeldhouwde panelen vinden, die de faam van de club uitbeelden: atletiek en voetbal.

Het stadion bevindt zich in het Dudenpark, een park van 24 ha op een gevarieerd terrein. Sport en groen gaan hier hand in hand.

Op sportief vlak heeft Union niet hetzelfde palmares als zijn Brusselse buur, RSC Anderlecht. Toch heeft deze club de tand des tijds doorstaan. In een gerenoveerd stadion (2018) heeft USG als ambitie om tot de elite van het Belgisch voetbal te behoren. Een renaissance die supporters, maar ook het hele Brusselse gewest begeestert.

Joseph Marienstadion

Hoe geraak je er?

Met de tram, lijnen 32, 87 of  97. Je stapt af aan de haltes Kastanjes of Union, zoals je wil. Je stapt dan de straatjes naar boven richting het stadion.
Liever met de bus? Stap af op lijn 48 aan halte Laîné. Van hieruit stap je een paar minuutjes door de Massenetlaan om aan het stadion te geraken.
Adres: Brusselsesteenweg 223, 1190 Vorst

De Ganzenvijver

De Koninklijke Racing Club van Brussel is vandaag gekend als een omnisportclub. We spelen er tennis en hockey, sinds 1914. Maar het is ook een oude voetbalclub, die als hoofdplaats de Ganzenvijver had te Ukkel. Dit stadion, dat als patrimonium werd geklasseerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevindt zich te Ukkel. Wat is er speciaal aan dit stadion? De tribune, die 1.000 mensen kon verwelkomen.

Een gewaagde architectuur voor die tijd, maar ze doorstond de ravage van de tijd. Op vandaag staat de tribune van de ganzenvijver nog recht, maar er wordt geen publiek meer toegelaten. Dat is jammer want deze tribune heeft een mooie geschiedenis. Het is hier dat de eerste internationale FIFA-wedstrijd plaatsvond: een wedstrijd tussen België en Frankrijk, die op 3-3 eindigde.

De historische tribune van de Ganzenvijver.

Hoe geraak je er?

Met de Bus, via bus 43, die je afzet aan de Ganzenvijver.
Met de Tram, aan de halte Sint-Jobsplein, lijn 92.
Adres: Eikenlaan 125, 1180 Ukkel

Het Fallonstadion

Het Fallonstadion is het nest van de fameuze voetbalclub White Star AC en Racing White. Vandaag huisvest dit mythisch Belgisch voetbalstadion onder meer een hockeyclub (La Rasante), een voetbalclub (FC Leopold) en een atletiekclub (White Star Athletic Club).

Het Fallonstadion is ook de sportieve navelstreng van de gemeenste Sint-Lambrechts-Woluwe. Dit stadion ligt in een sportcomplex van 22ha groot, bestaande uit verschillende voetbal-en tennisvelden.

Het Fallonstadion en haar atletiekpiste

Hoe geraak je er?

Bus 28 van de MIVB zet je er af (halte Fallonstadion).
Wil je graag een beetje sporten ? Neem dan tram 8 en stap af aan de halte Woluwe Shopping. Daar kan je via de wandelwegjes in het Madouxpark even frisse lucht opsnuiven in het groen om aan het Fallonstadion te geraken.
Adres: Chemin du Struybeken 2, 1200 Brussel

Het Crossingstadion

Gelegen in het bovenste deel van het magnifieke Josaphatpark in Schaarbeek, was het Crossingstadion bijna verdwenen. Het staat er sinds 1914 en vele sporten volgden elkaar op: tennis, atletiek en voetbal. Als we het hebben over voetbal, kunnen we vertellen dat er tot 17.000 toeschouwers in dit stadion aanwezig waren toen de Koninklijke Crossing Club van Schaarbeek in eerste klasse speelden. In zijn rangen telde het ene Georges Leekens…

Maar daarna, vanaf midden de jaren 70, kwam het stadion in verval. In 2013 werd het stadion volledig gerenoveerd en kwam er een renaissance van het Crossingstadion: tegenwoordig vind je er moderne installaties en dynamische clubleden. Er wordt voetbal gespeeld: Crossing Schaarbeek en de FC Schaarbeek delen het complex. Het stadion was trouwens niet altijd het toneel van sport: in juli 1984 gaf Bob Dylan hier zelfs een concert!

Crossingstadion – foto: Stéphane Mignon

Hoe geraak je er?

Je geraakt er met de MIVB uiteraard. Met de tram (lijn 7)  stap je af aan halte Louis Bertrand, je vindt het stadion op een honderdtal meter. Je geraakt er ook met bussen 56 en 66: daar stap je af aan de halte Crossing.
Adres: Algemeen Stemrechtlaan, 1030 Schaerbeek

Lotto Park

We mogen uiteraard ook het Lotto Park niet vergeten! Door de trouwe supporters wordt dit het Constant Vanden Stock stadion genoemd, waar er maar liefst 22.500 toeschouwers kunnen samenkomen om de paars-wit aan het werk te zien. De sportresultaten waren een paar jaar geleden minder goed, maar momenteel herleeft de Brusselse voetbalploeg, met een nieuwe directie en een jonge generatie eigen jeugdspelers. Er zijn plannen voor een nieuw stadion, dat dubbel zoveel toeschouwers zal kunnen ontvangen.

Lotto Park – RSCA

Hoe geraak je er?

Neem metro lijn 5 en stap af in het station Sint-Guido. Volg daarna de supporters met de paarse sjaals die hetzelfde idee hebben. Liever met tram of bus ? Tram 81 en bus 46 zettten je ook af aan die halte.
Adres: Theo Verbeecklaan 2, 1070 Anderlecht

Edmond Machtensstadion

Onmogelijk om het oude stadion van de club met stamnummer 47, Racing White Daring Molenbeek te vergeten. Er was ooit plaats voor 12.000 toeschouwers. Het stadion werd gebouwd in 1913 en ontving eerst Daring Club van Brussel vooraleer die in 1973 fuseerde met Racing White, wat samen RWDM gaf.
Het stadion werd lange tijd het Oscar Bossaertstadion genoeg (naar een oud-voorzitter van DCB), maar sinds 1973 wordt het genoemd naar een burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek.

De tribune van dit stadion draagt de naam van Raymond Goethals, een oud-speler van Daring en succesvol Belgisch trainer.
RWDM doofde uit in 2003. Vandaag wordt het Edmond Machtensstadion bezet door het nieuwe RWD Molenbeek, met stamnummer 5479. De club speelt in klasse 1B.

Edmond Machtensstadion

Hoe geraak je er?

Om een match bij te wonen of het stadion te bezoeken kan je bussen 49 en 53 nemen, ze brengen jou tot de halte Leroy of halte Candries, een beetje verder. Met de tram, lijn 82, moet je afstappen aan halte Mennekes.
Adres: Charles Malisstraat 1, 1080 Molenbeek-Sint-Jan

En nu is het aan jou!

Brussel is de perfecte stad om aan sport te doen ! Alle disciplines komen er aan bod, van basket naar tennis, over zeilen, roller derby, biljart, zwemmen,… en waarom geen work-out doen op straat? Je vindt op de officiële website van de stad alle nodige informatie om terug in vorm te geraken na je vakantie! Veel plezier.

Ben je eerder voor cultuur? Ontdek onze blogpost over de Brussels musea.

Gerelateerde artikelen
Deel