Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Operatie Thermos en de MIVB: een hartverwarmend partnership

Operatie Thermos deelt jaarlijks duizenden maaltijden uit aan mensen in armoede in Brussel. De MIVB en haar personeel zijn nauw betrokken bij dit initiatief dat niet alleen honger stilt, maar ook hartverwarmend werkt.

Elke winter, van 1 november tot 30 april, zorgen een 50-tal ploegen en in totaal meer dan 600 vrijwilligers voor maaltijden voor mensen in armoede. Sinds het begin van de jaren ’90 springt de MIVB mee op de kar door elke avond een bus in te zetten. Die zorgen niet alleen voor het vervoer van de maaltijden van de keuken van de vzw tot het station Kruidtuin, maar ook om mensen in armoede indien nodig te vervoeren naar onthaal- en opvangcentra.

De MIVB en Operatie Thermos, een duurzame match

Naast de terbeschikkingstelling van vrijwilligers zorgt de MIVB ook voor de financiering van minimum 10 avonden. Gemiddeld neemt de MIVB zo’n 40 avonden voor haar rekening, waarbij 10.000 maaltijden worden verdeeld.

Scouts

De bezieler van Operatie Thermos is vrijwilliger van het eerste uur Daniel Halconruy. Hij is een intussen gepensioneerd MIVB-medewerker en was lang voorzitter van de vzw. Céline Vivier heeft intussen de fakkel overgenomen.

Het verhaal van de vzw begint in december 1987 toen scouts, wanneer ze van de trein stappen, getroffen worden door het lot van de daklozen in het Centraal Station. Ze bieden hen een thermos koffie en broodjes aan.

Ze doen de volgende dag hetzelfde en nadien elke avond. Na een maand raken ze overdonderd door de omvang van de taak en lanceren ze via de media een oproep tot vrijwilligers. Er worden ploegen gevormd voor de bedeling van de maaltijden. Operatie Thermos is geboren.

De voedselbedelingen van Operatie Thermos lopen telkens van 1 november tot 30 april. Maar dat wil niet zeggen dat je buiten die periode niets kan doen. Via de website van Operatie Thermos kan je je vrijwilliger stellen, zelf een ploeg oprichten, een gift doen of materiaal schenken.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous