Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Origiful, de artiest achter de friettram

Deze zomer zetten we een aantal nogal ‘originele’ voertuigen op ons netwerk in. Een friettram, een wafelbus en een chocolademetro waren allemaal te zien ter gelegenheid van de nationale feestdag. Ze zagen er misschien levensecht uit, maar het ging om driedimensionale werken van de Californische kunstenaar Origiful. Unieke voorstellingen en odes aan ons Belg-zijn. Wie zit er achter deze verbazingwekkende werken? We vroegen het hem zelf.

Hallo Ian, kan je jezelf voorstellen?

Hallo ! Ik ben een beeldend kunstenaar uit Californië en woon momenteel in Bordeaux in Frankrijk, met mijn vrouw en twee jonge kinderen. Ik ben het best bekend onder mijn artiestennaam: Origiful.

Wat doe je precies en kan je uitleggen wat “3D-kunst” is?

Ik doe verschillende soorten kunst: schilderen, illustratie, stop motion animatie en 3D-kunst. Voor video’s als deze, is het eigenlijk een mix van video’s. Eerst de opnames van de stad en dan video’s van 3D-elementen (zoals Belgische frietjes) die aan de omgeving worden toegevoegd. Je moet dus de 3D-ruimte opstellen, de objecten maken, en dan veel tijd spenderen om alles op elkaar af te stemmen. Vooral wat betreft het licht- en schaduwwerk.

In het verleden was je een videomaker voor Twitter. Waarom ben je overgestapt op 3Dkunst?

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om te creëren. 3D-kunst is een opwindende manier om nieuwe werelden te bouwen. Na jaren van meer “traditioneel” kunstwerk, raakte ik gefascineerd door alle mogelijkheden om de werkelijkheid te veranderen. Traditionele kunst is al zo vaak herzien! Alles is al gekopieerd, opnieuw gekopieerd, keer op keer op sociale media. Ik probeer te innoveren en unieke manieren te vinden om te maken wat nog niet gemaakt is.

En hoe lang duurt het om een video als deze te maken?

Dat hangt er echt vanaf. Ik heb ooit een video gemaakt die tientallen miljoenen keren bekeken is en die me maar 8 minuten kostte om te maken. Tegelijkertijd werkte ik ook aan een video over de zwangerschap van mijn vrouw… waar ik 9 maanden over gedaan heb! Elk project is anders.

Kan je het proces voor het maken van een video stap voor stap uitleggen?

  1. krijg een idee
  2. begin het te maken
  3. besef dat je geen idee hebt wat je aan het doen bent
  4. kijk urenlang naar tutorials en lees handleidingen
  5. blijf werken tot je eindelijk je artistieke visie hebt gerealiseerd
  6. publiceer je werk, ga naar buiten, kijk naar de natuur en maak je vooral geen zorgen over wat mensen online zeggen 🙂

Wil je meer weten over de kunstenaar Origiful? Bezoek zijn website of volg hem op Instagram.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous