Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Shockerende campagne eist meer respect voor MIVB-medewerkers

Stel je voor. Iemand scheldt je uit, beledigt of bedreigt je zelfs terwijl je gewoon je job doet. Het is helaas dagelijkse realiteit voor bestuurders en chauffeurs, stationsmedewerkers en veiligheidsagenten, verkoopspersoneel en de klantendienst. Om meer respect te vragen lanceert de MIVB een shockerende campagne: rapper Youssef Swatt’s, wiens vader zelf buschauffeur is, componeerde een song op basis van echte scheldwoorden die medewerkers van het Brussels openbaar vervoer te horen krijgen.

In deze blogpost geven we meer uitleg over de campagne, getuigen MIVB-medewerkers en legt Youssef Swatt’s uit waarom hij hier zo graag aan wou meewerken.

De cijfers
De campagne
MIVB-medewerkers getuigen
Youssef Swatt’s
STOP de agressie

De cijfers: gemiddeld 2 keer per dag

In 2021 telde de MIVB 657 gevallen van verbale agressie tegen haar personeel en 113 fysieke agressies. Minstens 2 per dag dus. Die cijfers liggen in de realiteit zelfs nog hoger, want medewerkers melden niet alle agressies, zeker de verbale. De dader staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar die incidenten laten diepe sporen na.

De campagne: shockeren om te sensibiliseren

Als je luistert naar “Respect” en de clip bekijkt… Die komt hard binnen. Een bewuste en gedurfde keuze en een ultieme poging om daders van verbaal geweld bewust te maken van de impact van hun woorden en het respect dat het MIVB-personeel verdient. Ze staan immers 365 dagen per jaar, 7 dagen op 7 klaar om jou te vervoeren.

Voor het nummer sloegen de Brusselse artiest Youssef Swatt’s en de MIVB de handen in elkaar. Hij ging aan de slag op basis van echte verslagen van incidenten. De beledigingen die je in het nummer hoort zijn dus de echte woorden die medewerkers van het Brussels openbaar vervoer dagelijks horen tijdens hun werk. Woorden die niemand wil horen, die niemand verdient te horen. Want verbale agressie is ook agressie.

MIVB-medewerkers getuigen: respect gaat in 2 richtingen

Aan de respectcampagne werkten verschillende medewerkers van de MIVB mee. Ze zijn te zien in de videoclip. In de onderstaande video komen David en Gaëlle aan het woord. David werkt in een BOOTIK verkooppunt en Gaëlle is trambestuurster. De rode draad in de getuigenissen: respect moet wederzijds zijn.

Ook metrobestuurster Stella getuigt. “Aan het stuur van deze indrukwekkende voertuigen zitten mensen. Wij ervaren ook de stress van het net. Als er incidenten zijn, beleven we die samen met de reizigers. Wij moeten oplossingen te vinden om de dienst te herstellen. Ik heb ervoor gekozen deel te nemen aan deze campagne om ons werk menselijker te maken en de reizigers uit te leggen dat wij net als zij zijn, en dat het altijd prettiger is om respectvol met elkaar om te gaan, zelfs op zulke momenten. In deze situaties zijn kleine gebaren zoals een hallo, een glimlach of een bedankje zo fijn”, zegt Stella.

metrobestuurster Stella
Metrobestuurster Stella

Youssef Swatt’s: rapper en zoon van een buschauffeur

Youssef Swatt’s is afkomstig van Doornik, maar woont in de hoofdstad. Hij moest niet lang nadenken toen de MIVB hem het idee voorstelde. “Ik stemde onmiddellijk in omdat het thema mij direct raakt en na aan het hart ligt. Mijn vader was buschauffeur bij de TEC in Doornik, waardoor ik veel respect heb voor het beroep.”

“Ik woon al 7 jaar in Brussel en gebruik vaak het openbaar vervoer. Zo kom ik regelmatig in contact met MIVB’ers. Ik heb grote bewondering voor hun werk, al van kindsbeen af. Het is erg indrukwekkend om zo’n bus te besturen. Bovendien is het een baan die veel opoffering vergt, met een dienstregeling die je onderweg moet volgen. De veiligheid en het comfort van de reizigers hangen af van de bestuurder. Zij staan doorgaans in de schaduw en worden niet vaak genoeg gewaardeerd”, legt Youssef uit.

De Brusselse rapper was van kindsaf fan van hip hop. “Ik heb altijd een passie gehad voor schrijven en begon er heel snel mee. Via die weg luisterde ik al heel snel naar rap. Ik hou van de Franse taal in al haar vormen. Rap is de beste manier om mij uit te drukken, al hou ik ook van alle andere vormen van schrijven. Ik sta open voor andere vormen van expressie. Op het podium staan bijvoorbeeld, daar hou ik van.”

Youssef Swatt's
Youssef Swatt’s

STOP de agressie

De MIVB is niet de enige openbaarvervoersmaatschappij die te maken heeft met agressie tegen haar personeel. Ook het personeel van NMBS, De Lijn, Tec is slachtoffer van toenemende agressie, net als vele andere sectoren.

Begin 2022 stelden de vier openbaarvervoersmaatschappijen gezamenlijk de toename van het aantal agressies aan de kaak. De CEO’s en het personeel, en de vier ministers van Mobiliteit, zeiden toen STOP tegen agressie en riepen op tot respect. Daarbij drongen ze er bij justitie op aan alle daden van agressie te vervolgen en te zorgen voor nultolerantie.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous