Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Terugkeer van de paardentram: stelplaats wordt stal !

Liefhebbers van geschiedenis en nostalgici dromen ervan, maar de MIVB doet het. Vanaf de maand mei keert de paardentram terug op lijnen 92 en 93. Maar wie paarden zegt, zegt speciale voorzieningen. Een ongebruikt deel van onze stelplaats in Elsene, wordt opnieuw stal.

De paardentram verdween in 1922 maar keert nu terug in alle glorie. Maar hoe pakt de MIVB de terugkeer van deze ecologische vervoerswijze praktisch aan?

Geslaagde test

We wilden eerst en vooral grondig testen of de terugkeer van de paardentram wel realistisch was. Daarom voerden we op zondag 24 maart een echte test uit, waarbij we de tram – “open bijwagen nr. 509” – door echte paarden lieten voorttrekken tussen tussen de haltes Fonson en Bordet, op lijn 55.
Even voordien was het voertuig, een prachtexemplaar uit 1888, al per vrachtwagen overgebracht van het Trammuseum naar Haren.
De hele dag volgden een hele reeks technische testen en proeven in het echte verkeer. Echt alles moet kloppen voor we de paardentram terug in dienst nemen op 1 mei.

Twee pk puur natuur

Wat met de fiere rossen die de tram gaan voorttrekken? Wel, het gaat om twee robuuste, maar magnifieke paarden. Ze zijn het bovendien gewoon om koetsen te trekken, want zijn normaal actief in Brugge waar ze toeristen vervoeren. Tijdens de test voelen ze zich schijnbaar meer op hun gemak op de asfalt tussen Fonson en Bordet, dan op de kasseien van het Venetië van het Noorden.

Hun werk is nochtans verre van evident. Sommige hellingen zijn moeilijker te beklimmen dan het lijkt. Met de grote glimlach zetten de reizigers (leden van het Trammuseum en liefhebbers) voet aan grond en helpen ze onze twee Vlaamse paarden zich aan te passen aan het bijzondere Brusselse terrein. Ze geven hen letterlijk een duwtje in de rug. Zo gaat het met de hulp van de Brusselse politie drie keer over en weer.

Stallen in Elsene

Voor de opvang van de paarden deed de MIVB trouwens een oproep tot vrijwilligers onder haar eigen medewerkers. De respons was zo massaal, dat we een beurtrol zullen moeten invoeren.

De vrijwilligers krijgen allemaal een doorgedreven opleiding in paardenverzorging. Ze zullen perfect weten hoe ze de paarden moeten voederen, verzorgen en onderhouden zodat die niets tekort komen.

Het was overigens niet lang zoeken naar een geschikte stelplaats voor onze viervoeters. In Elsene, waar honderd jaar geleden nog paarden gebruikt werden, beschikken we nog over oude ongebruikte stallen die mits een kleine opknapbeurt meteen weer in gebruik kunnen genomen worden.

Een koninklijke terugkeer

Na de geslaagde test in Haren, kregen de paarden verdiende rust. Ze zagen zich al lopen op de Koningsstraat, tussen twee moderne trams.

Geduld. Het geluid van klakkende hoeven op de Brussels grond keert binnenkort terug. De paardentram kan zonder zorgen aan zijn tweede jeugd beginnen. Tot groot jolijt van de jongsten, (dieren)liefhebbers en alle reizigers.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous