Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Star Wars: 9 tips om als een echte Jedi te reizen

Elke dag trekt een massa reizigers door de Brusselse melkweg. Tussen de haltes Sterrenwacht, Vrede of Zeven Sterren is het verleidelijk om af te glijden naar de dark side. Er bestaan nochtans een aantal simpele regels om je te ontpoppen tot een echte Jedi.

1. MOBIB-kaart, je valideren zal

Star Wars

Je hebt ons zien komen, niet ? En nochtans zijn er een aanzienlijk aantal would be Jedi’s die hun MOBIB-kaart niet valideren als ze instappen in onze schepen. Verborgen door R2D2 of verloren in je pendel? Geen excuses. Bovendien zijn er, naast goed karma, een pak redenen om je MOBIB te valideren.

2. Je plaats spontaan aan minder mobiele mensen, je afstaan zal


Ouderen, mensen met een wandelstok, krukken of een kind op de arm, zwangere vrouwen… Er zijn legio redenen om je plaats af te staan aan iemand die daar meer nood aan heeft.

3. Voor een kinderwagen, je plaatsmaken zal

Star Wars
Ze worden niet altijd goed onthaald als ze de doorgang in onze voertuigen belemmeren. Nochtans hebben kinderwagens een specifieke plaats in onze bussen, trams en metro’s. In de tram dragen de deuren waarlangs mag opgestapt worden een logo. Het gaat  bij de trams T3000 en T4000 om de tweede en voorlaatste deur. Door op die plaats in te stappen vinden kinderwagens snel hun plaats, zonder andere passagiers te hinderen. In gelede bussen is het gemakkelijk om achteraan op te stappen en je op de plaats met het logo te zetten. In een standaardbus mag je achteraan opstappen als je het signaleert aan de chauffeur, maar ouders moeten dan tegen de natuurlijke stroom ingaan om hun MOBIB te valideren, wat niet optimaal is. Tip: stap indien mogelijk toch vooraan op, of help mensen vooraan opstappen, en geef hen hun voorziene plaats.

4. Aan voedsel en drank, je weerstaan zal

Star Wars
Een onweerstaanbare drang naar een Cécémel, wanneer je nog eens achterin de bus gaat zitten? STOP! Geuren van drank en voedsel kunnen andere passagiers storen (njam, frietjes met andalouse!). Maar meer nog: afval wordt vaak achtergelaten… En wat als de chauffeur een noodstop moet uitvoeren (hey, andalouse in mijn haar!)? Geen probleem op het perron en aan de halte, want daar staan vuilnisbakken.

5. Op de roltrap, je rechts staan zal

Star Wars
Omdat er in de buurt altijd wel iemand gehaast is, blijf je beter rechts staan op de roltrap. Je laat dan ruimte voor reizigers die de trap sneller willen oplopen.

6. Het geluidssignaal, je respecteren zal

Star Wars

Veel incidenten hadden makkelijk vermeden kunnen worden als sommige reizigers respect hadden gehad voor het geluidssignaal. Sluitende deuren die blessures veroorzaken, passagiers die van elkaar gescheiden worden door sluiting van de deuren… Respect voor het geluids- en lichtsignaal helpt deze ongemakken te vermijden.

7. Op de sporen, je komen nooit zal

Star Wars
De sporen oversteken om van het ene naar het andere perron te gaan is een heel slecht idee. De sporen staan onder spanning en onze zogenaamde 900 Volt, daar wil je geen kennis mee maken. Bovendien is het eens op sporen heel moeilijk om de komst van een metro te voorspellen. De akoestiek van de tunnels kan de verkeerde indruk wekken dat de metro uit de andere richting komt. En je hoeft ook niet te rekenen op onze tijdaanduiders, want voertuigen “buiten dienst” worden niet weergegeven.

8. Reizigers uitstappen voor zelf op te stappen, je laten zal

Star Wars
Dat is het makkelijkst voor zowel de reizigers die opstappen als diegene die afstappen. Er is meer plaats om je te installeren eens iedereen uitgestapt is, niet ?

9. Je fiets tijdens de spits buiten het voertuig, je houden zal

Star Wars

Wie spits zegt, zegt veel volk aan boord. Fietsen zijn daarom enkel buiten de spits toegelaten op onze trams en metro’s. De reizigers zonder een tweewieleralternatief krijgen voorrang. Plooifietsen zijn wel toegelaten.

Goede reis!

Herlees ons  gids voor de reiziger.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous