Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

6 goede redenen om je MOBIB-kaart te valideren

Je MOBIB-kaart valideren is verplicht. Maar daar zijn goede redenen voor… die je misschien niet allemaal kent.

Eerst en vooral: maak je geen zorgen. De gegevens van de MOBIB-kaart zijn anoniem. Er zijn twee soorten: de persoonlijke informatie nodig om een abonnement te maken en de ritten. Beide types informatie zitten in twee aparte databases die niet aan mekaar gekoppeld zijn.

Wat ons namelijk niet interesseert zijn de laatste ritten van mevrouw Janssens, maar eerder de grote reizigersstromen. Je zal snel begrijpen waarom:

1. Betere frequenties

Dankzij het aantal valideringen weten we op welke lijnen we meer voertuigen moeten inzetten om het reizigerscomfort te verhogen. Op basis van de informatie van onze valideringstoestellen hebben we bijvoorbeeld recent de frequenties verhoogd op lijnen 54, 65 en 66.

2. Grotere voertuigen

Moeten we geen gelede bussen inzetten op lijnen met veel reizigers, wat toelaat de grotere reizigersstroom beter op te vangen, bijvoorbeeld aan de scholen? Zo rijden er sinds eind 2019 op buslijnen 45, 53 en 64 gelede bussen.

3. Aangepaste haltes

volstaan de haltes waar veel reizigers opstappen, of moeten we de infrastructuur verbeteren? Als je je MOBIB-kaart valideert als je opstapt, dan kunnen we hier rekening mee houden.

4. Makkelijker overstappen

Als je ook valideert bij een overstap naar een ander voertuig, kunnen we de uurroosters aanpassen zodat de aansluitingen beter inspelen op de realiteit.

5. Ruimere spitsuren

Dankzij de analyse van de gegevens zien we wanneer de echte spits plaatsvindt en of dit overeenkomt met de theoretische uurroosters. In september 2019 maakten we de spits ruimer op lijnen 65, 62 en op lijn 12 die sindsdien de hele tijd rijdt. Je hebt er daarbovenop misschien al iets van gemerkt, maar we vervangen ook onze MOBIB-ontwaarders door snellere toestellen van een nieuwe generatie. Die geven meer praktische informatie over je vervoerbewijs. Ook de “biep” is anders wanneer je abonnement bijna afloopt (minder dan 5 dagen geldig) of wanneer je nog slechts 3 ritten of minder hebt. Via de infotoets op de ontwaarder krijg je een overzicht van alle vervoerbewijzen op je kaart.

6. Sneller

Aan de poortjes kunnen we met de papieren kaartjes slechts 8 personen per minuut laten valideren. Met de MOBIB-kaart loopt dat op tot 20 mensen per minuut.

Samengevat betekent je MOBIB-kaart valideren dat je toont dat je er bent! Zo kan je helpen om aan te tonen dat jouw lijn nood heeft aan een verbeterde frequentie.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous