Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Laat je niet rollen deze zomer! #protectyourpocket

Wie zomer zegt, zegt veel volk en grote evenementen… en dus ook zakkenrollers. De Europese campagne “Protect your pocket” geeft festivalgangers, toeristen en iedereen die naar plaatsen gaat waar veel volk aanwezig is tips hoe je persoonlijke spullen te beschermen.  #protectyourpocket

De campagne “Protect your pocket” begon bij de start van het WK voetbal. Dat brengt veel volk bij mekaar, onder meer bij grote schermen. Het perfecte jachtterrein van dieven. De 25 lidstaten van de Europese Unie voeren daarom campagne om burgers aan te leren hoe ze diefstal kunnen voorkomen. We zetten de tips even op een rijtje:

Praktische tips

1. Bescherm je telefoon

Gebruik een code om je telefoon te ontgrendelen. Wordt hij gestolen, dan kan hij niet direct gebruikt worden en krijgt de dief niet meteen toegang tot bijvoorbeeld persoonlijke gegevens.

Activeer de lokalisatie om te telefoon te kunnen terugvinden (lees de uitleg voor iPhone of Android). Wordt je telefoon toch gestolen dan kan je vanop afstand alle gegevens verwijderen en hem onbruikbaar maken. Een magere troost, maar het wijdverspreide gebruik van deze optie deed het aantal smartphonediefstallen spectaculair dalen.

Steek je telefoon in ieder geval nooit in de achterzak van je broek of rugzak.

2. Verspreid waardevolle spullen

Steek niet alle waardevolle voorwerpen op één plaats. Verspreid je geld, telefoon en belangrijke documenten. Nog beter: neem zo weinig mogelijk waardevolle voorwerpen mee.

3. Een goed gesloten rits

Het lijkt simpel, maar dit simpele gebaar maakt je zakken zo goed als onbereikbaar voor zakkenrollers. Het zorgt in elk geval voor een bijkomend obstakel dat ze kan ontmoedigen.

4. Altijd in het zicht

Het is niet echt fashion of  net wel, want het lijkt erop dat het heuptasje terug in is 🙂 Niets efficiënters dan je zaken in het oog kunnen houden en dus niet in je rugzak.

5. Laat je niet afleiden

Kijk, een roze olifant!” Dieven gebruiken afleiding om hun prooi aan te vallen. Pas dus op met mensen die je omver lopen, iets op je morsen, duwen in een rij of hulp vragen om een voorwerp op te rapen.

Wat doe ik als het toch gebeurt?

Als je ondanks alles toch slachtoffer bent van zakkenrollers, dan is er maar één woord: politie.

De plaats maakt niet uit, je eerste reflex moet zijn om de politie te bellen. Ook al koester je geen hoop iets te kunnen recupereren, je getuigenis beschermt in elk geval toekomstige slachtoffers, kan de daders helpen identificeren en leiden tot ontmanteling van een criminele organisatie.

Breng jezelf nooit in gevaar of doe niets als je gevaar ruikt. Een blik, een lach en een goeiedag aan de zakkenroller in kwestie is vaak genoeg om te laten verstaan dat hij of zij opgemerkt is. Bel de politie en geef zoveel mogelijk details over de dader en/of het slachtoffer, zelfs als je geen direct contact hebt gehad.
Geef details over de plaats, het uur, de dag… Reis je op ons net geef dan het nummer van het voertuig, de lijn en de richting. Hiermee kan de politie meteen ingrijpen of op z’n minst later de videobeelden opvragen.

Je kan ook de chauffeur op de hoogte brengen, maar dan verlies je tijd. Als je de politie belt, kan die meteen reageren.

Bescherm je zakken dit weekend, of je nu naar Couleur Café of de solden gaat!

Protect your pocket, een Europese campagne

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous