Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

In 1964 is Jeanne Herreman één van de eerste vrouwelijke trambestuurders van Brussel. Als eerbetoon herdoopten we de halte “Drie bomen” in Ukkel, waar ze een tijdje woonde, tot de halte “Jeanne Herreman”. Maar wie was deze pittige vrouw? Haar dochter Deborah vertelt ons alles.

Jeanne Herreman wordt geboren op 15 april 1926 in het Franse Maisnière. Ze komt samen met haar moeder en grootmoeder naar ons land en vraagt de Belgische nationaliteit. Op zoek naar werk belandt ze in Brussel. Na het lezen van een advertentie solliciteert ze in ’63 bij de MIVB.

Jeanne Herreman, één van de eerste trambestuursters

Aanvankelijk gaat Jeanne aan de slag als ontvangster en controleert ze enkel vervoerbewijzen. Maar in juni 1964 wordt ze trambestuurster, samen met een aantal andere ontvangsters.

“De opleiding bestond uit taalproef en praktische training. Haar voordeel was dat zij tweetalig was en zeer leergierig”, vertelt haar dochter Deborah, die ontzettend trots is op haar mama.

Volgens Deborah was Jeanne was nen echten babbeleir. “Ze was op de hoogte van alles en nog wat, zeker als gewezen café-uitbaatster. Ze was ook een feministe en kon haar mannetje staan. Bij gesprekken moesten de mannen vaak de duimen leggen. Ze dopte haar eigen boontjes op enthousiaste wijze.”

“Ze was door iedereen op het werk gekend en geapprecieerd. Mannelijke collega’s vroegen haar soms om raad. Ze had door haar dagelijkse ritten door Brussel een ruime vriendenkring. Op het werk leerde ze mijn papa kennen, die ook trambestuurder was bij de MIVB. Ze volgde de liefde en verhuisde naar Ukkel”.

Jeanne Herreman neemt in 1967 ontslag bij de MIVB om haar 5-jarige dochter bij te staan in haar strijd tegen leukemie. Een strijd die het kind helaas zal verliezen. Haar man blijft tot aan zijn pensioen werken bij de MIVB.

“Als kind mocht ik soms meerijden op die oude trams, zalig…”, weet Deborah nog.

Jeanne Herreman

Jeanne Herreman sterft op 22 augustus 1985 in Spanje. De MIVB herdoopt op lijn 51 een halte ter ere van haar. De halte ligt niet ver van de plaats waar Jeanne Herreman woonde toen ze bij de MIVB werkte. Een hommage aan deze pionier die zeker met trams heeft gereden op de Alsembergsesteenweg.

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous