Startpagina MIVB Stories
MIVB stories, welkom achter de schermen van de MIVB
MIVB stories, WELKOM ACHTER DE SCHERMEN VAN DE MIVB
MIVB stories

Als een assistentiehond les komt volgen op de bus

Een tijdje geleden hebben we Macha geholpen om haar baasje terug te vinden, en vorige donderdag hebben we Jean-Marc en Nielson geholpen. Zij hadden een bijzonder probleem…

Jean-Marc had ons gecontacteerd omdat het niet gemakkelijk was om op onze toegankelijke AccessiBus-lijnen te geraken met Nielson, zijn viervoetige compagnon. Wij hebben een bus en een chauffeur ter beschikking gesteld om Nielson en zijn baasje te helpen om de oprijplaat op de bus te leren nemen. Verslag van een topontmoeting!

Het opstapje

Jean-Marc is een voormalig MIVB-medewerker. Door een zeldzame ziekte werd hij gedwongen om zijn job als trambestuurder op te zeggen. Hij maakt nu al een aantal jaren gebruik van het MIVB-netwerk in een elektrische rolstoel. In december 2016 heeft hij contact opgenomen met de vzw Dyadis om een nieuwe compagnon te mogen adopteren: Nielson, zijn assistentiehond. Op het eerste zicht lijkt Nielson heel dapper, maar het is net met onze bus dat hij een probleem heeft. We hebben hem snel even geïnterviewd en aan de hand van zijn geblaf konden we verstaan dat Nielson bang is van de oprijplaat. Jean-Marc heeft ons uitgelegd dat Nielson problemen had om in de bus te stappen zodra de elektrische plaat uitgeschoven is. Hij contacteerde daarop Christian de Strycker, onze Accessibility Manager, om een oplossing te vinden voor Nielson en zijn baasje!

Bij de MIVB willen we dat elke reiziger zich volledig autonoom kan verplaatsen. Daarom heb ik aan Jean-Marc en aan de organisatie Dyadis voorgesteld om een voormiddag bij ons langs te komen, met Nielson en zijn vriendjes, om hen te laten wennen en hun angst te laten verdwijnen” legt Christian ons uit.

Normaal gezien volgt een hond zijn baasje, maar met een rolstoel ligt dat iets ingewikkelder“, voegt Jean-Marc toe. “We willen de honden dus leren om de bus in en uit te stappen zonder schrik te hebben en zonder tegen de deuren te lopen.

De MIVB maakt het netwerk elke dag meer toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit, dus dit was een ideaal moment om even in te zoomen.
gif stib dog bus

Jean-Marc et Nielson Accesibus stib

nielson chien d'aide stib

Een unieke les, helemaal veilig

Op donderdag 27 april hebben we Dyadis uitgenodigd aan de stelplaats Haren om samen met Jean-Marc, Nielson en andere assistentiehonden een unieke les te organiseren: “hond versus bus”. Er werd ons uitgelegd dat assistentiehonden eerst 18maanden bij een gastgezin verblijven. Daarna volgen ze nog 6 maanden dressuur in een educatief centrum vooraleer ze hun toekomstige baasje kunnen ontmoeten. Deze les was dus ook de ideale gelegenheid om de honden te laten gewennen aan de geluiden van de bus, en aan het opstapje, en tegelijkertijd in een veilige omgeving te blijven.

De MIVB heeft een voormiddag lang een bus en een chauffeur ter beschikking gesteld aan de stelplaats Haren. Zo konden Nielson en zijn vriendjes in alle veiligheid leren om een bus in en uit te stappen: ze konden wennen aan het element “bus”, zowel vanbinnen als vanbuiten, en ook aan de geluiden die een bus met zich meebrengt.

chien d'aide asbl dyadis

Een assistentiehond hadden we nooit eerder op bezoek, maar de MIVB stelt wel al jarenlang de deuren van haar stelplaatsen open voor de Brailleliga, om slechtziende personen de tijd te geven om onze voertuigen in alle rust te kunnen ontdekken. Hierover hebben we in het verleden al een blogpost geschreven.

Zodra alle honden zich comfortabel voelden bij het in-en uitstappen van de bus, en dus heel wat schouderklopjes later,  zijn de honden en hun baasjes met heel veel voldoening terug naar huis gegaan. Ook Jean-Marc is gerustgesteld voor zijn volgende busrit met Nielson. En wij? Wij geven toe dat ons hart een aantal keer gesmolten is bij het zien van zoveel lieve honden samen, voor een goed doel. Het was een mooie voormiddag waarbij we veel geleerd hebben over de toegankelijkheid van ons netwerk voor personen met een beperkte mobiliteit. Het lijkt misschien maar iets kleins voor Nielson, maar het betekent een grote stap voor de MIVB!

 

journée pmr chien stibrampe accessibus stib

Gerelateerde artikelen
Deel

Suivez-nous